USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa'nın Öncüleri

Bursa, tarihe verdiği değerle dünyaya örnek oldu

Bursa.com’da yayınlanan Bursa’nın Öncüleri programına konuk olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın, tarihi eserlerine verdiği önemle ‘Tarih Başkenti’ ve dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Bursa, tarihe verdiği değerle dünyaya örnek oldu
03-11-2015 11:00
Google News

Berk DEMİRPOLAT/BURSA.COM

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa.com’da yayınlanan Bursa’nın Öncüleri programına konuk oldu. Bursa’nın, verimli topraklarıyla tarım, İpek Yolu ve Baharat Yolu üzerinde bulunmasıyla ticaret, her türlü ürünün üretilmesiyle sanatkâr ve sanayi şehri, aynı zamanda kültür, medeniyet yatağı ve tarih başkenti olduğunu ifade eden Recep Altepe, “Bursa’nın en önemli özelliği, tarih başkenti oluşudur, birçok medeniyeti bünyesinde barındırmasının yanında Osmanlı’nın ilk 130 yılına ev sahipliği yapmasıdır. Başta Osman Gazi olmak üzere 2.Murat’a kadar tüm Osmanlı Devlet Büyükleri Bursa’dadır. İstanbul’dan önceki tarih Bursa’da diyebiliriz, ilk 6 padişah, Fatih’e kadar, Bursa’da bulunuyor” dedi.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’NİN GÖZDESİ OLDUK

Bursa’da var olan tüm tarihin ve medeniyet izlerinin ortaya çıkarılmasının, Büyükşehir Belediyesi’nin en çok üzerinde durduğu ve değer verdiğimiz konulardan biri olduğunun altını çizen Altepe, bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, ilk günden beri yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti. “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönem yapıları, Osmanlı Devlet’nin 100 yıllıktan 700 yıllığa kadar olan yapıları, daha öncesinde Doğu Roma, Roma, Bizans Dönemi ve Bitinya Dönemi, Bitinya Dönemi’nin 2 bin 300 yıllık surları, tarih öncesi Kalkalitik ve Neolitik Dönemler yani 7 bin ve 8 bin 500 yıla kadar uzanan medeniyetlerin izleri, tüm bunlar, Bursamızın son 10 yılında ayağa kaldırılmış oldu ve Bursa bu alanda yapılan çalışmalarda gerçekten örnek oldu” diyen Altepe, “Bursa bu kapsamda da yeni bir dönem başlattı. Çünkü Bursa ile birlikte, bu tarihi-kültürel mirasın ortaya çıkarılması, belediyelerin işi oldu. Yerel yöneticilerin bu işi yapması ve takip etmesi gerekti çünkü altının değerini sarraf bilir, bizler de bu konuda kentimizin değerlerini en iyi şekilde bilmeliyiz. Yapılan çalışmalar neticesinde, Bursa, Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasında öncü oldu, yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da dünyada da Tarihi Kentler Birliği’nin gözdesi oldu” diye konuştu.

BURSA ARTIK HER YERDE VAR

Yapılan bu çalışmalarla dünyaya örnek olduklarını ve Bursa’nın yapılan tüm önemli toplantılarda sunum için çağırıldığını söyleyen Altepe, “Yakın zamanda Kazakistan’da gerçekleştirilen benzer bir toplantıya yine Bursa gitti, yine Bursa sunum yaptı. Bursa artık her yerde var. Bu kapsamda sadece Tarihi Kentler Birliği’nin değil, Türkiye Müzeler Birliği’nin de partneriyiz. İlk örnek müzeleri kuran Bursa’dır. Aynı zamanda şehrimizde, bizim dönemimizde kurulan 7 müze var, kurulması için hazırlanan 8 müze daha var. Türkiye’de kurulan Kent Müzeleri’nin yanında Balkanlar ve Kafkaslar’da kurulan müzlere de destek veriyoruz” şeklinde konuştu.

TÜM SULTAN KÜLLİYELERİ ELDEN GEÇİRİLDİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, tüm dönemlerle ilgili çalışmaları olduğundan söz eden Başkan, 2 bin 300 yıllık surların, sur kapılarının ve Osmanlı’ya ait diğer yapıların da yapılan çalışmalar ile ortaya çıkarıldığını belirterek, “Bursalılar fetih zamanında, Kale İçi Bölgesi’nde yaşıyordu. Bu bölge en fazla 6, 7 bin kişinin yaşayabileceği bir bölge. Daha sonra Orhan Gazi’nin fethiyle birlikte sur dışındaki yaşam, bu yaşamla birlikte de yeni semtler kurulmaya başladı. Başta Hanlar Bölgesi, Murat Hüdavendigar’ın kurduğu Çekirge semti, Yıldırım Bayezid’in kurduğu Yıldırım semti, Çelebi Mehmet’in kurduğu Yeşil, Sultan 2. Murat’ın kurduğu Muradiye. Muradiye aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in de doğup büyüdüğü semt. Yani Fatih de bir Bursalı. Bu kapsamda başta sultanlarımızın bulunduğu semtleri ve buralarda bulunan külliyeleri ayağa kaldırmaya başladık. Bunlar 30 yıl öncesine kadar Bursa’nın sınırlarıydı, bizler de bunları tepeden tırnağa ele aldık ve gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gerekse Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden aldığımız izinlerle tüm bu restorasyon çalışmalarını başlattık. Tüm Sultan Külliyeleri elden geçirildi” dedi.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan, çalışmaları ve içeriklerini şöyle özetledi;

“Yıldırım Camii’nin 1855 depreminde yıkılan minareleri aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Sonradan yapılan minare yıkıldı. Tarihte ilk mahya uygulaması bu camide uygulanmış. Bunun dışında tüm külliye elden geçirildi, çevre düzenlemesi yapıldı ve ecdadımıza yakışır hal aldı.

Yeşil Külliyesi de cami ve türbe olmak üzere hayırsever bir vatandaşımız tarafından çevresiyle birlikte restore edildi. Hemen caminin karşısındaki imaret dediğimiz aş evi, 600 yıl sonra orijinal işlevine kavuştu.

Çekirge’deki Murat Hüdavendigar Külliyesi de aynı şekilde çevresiyle, binalarıyla birlikte düzenlendi, ortaya çıkarıldı.

Çarşıda Hanlar Bölgesi’ne de Ulucamii’den başlayarak tüm bölgeyi kapsayan bir çalışma gerçekleştirdik. Bölge incelendi, her karesi projelendirildi ve daha önce planlarda olan tüm tarihi eserlerin ortaya çıkarılıp restore edilmesi ve işlev verilmesi gerçekleşmiş oldu”

“İSTANBUL’DA TOPKAPI NEYSE BURSA’DA DA MURADİYE ODUR”

Muradiye’deki Muradiye Külliyesi’nin, Bursa’nın en önemli merkezlerinden biri olduğunu belirten ve “İstanbul’un Topkapı’sı nasılsa, burası da Bursa’nın önemli merkezi” diyen Altepe, “Muradiye Fatih’in semti, doğup büyüdüğü yer. Muradiye Külliyesi de geniş bir külliye. Cami, imaret, medreseler, hamam ve başta Sultan 2. Murat olmak üzere 12 türbeyi içinde barındırıyor. Yine bu bölgede, mezar taşları müzemiz var. Bursa’nın değişik yerlerinden toplanan mezar taşları bu müzede yer alıyor. Bursa’da 93 tarihi mezarlık ve bu hazirelerde yüzlerce yıllık mezar taşları var. Bu mezar taşlarında Bursa’nın tarihi var” dedi.

“SEMTİ TURİZM NOKTASI HALİNE GETİRECEĞİZ”

Çevre düzenlemeleriyle, bina restorasyonlarıyla tarihi semti turizm noktası haline getirmeye çalıştıklarını ifade eden Altepe, “Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmaları yaparken, buralara renk katacak, ziyaret edelere hizmet verecek ek tesisler de yapıyoruz. Muradiye Külliyesi önündeki yeşil alan içine park ve kafeterya yaptık. İnsanlar burada buluşup, burada vakit geçirebilmeli. Bu hizmet insanlara verilmeli. Bunu yaptık, şimdi de semti turizm noktası haline getirebilmek için neler yapabiliriz, buna bakıyoruz” şeklinde konuştu.

Ayrıca onarılan her tarihi eserin ve ortaya çıkan tarihin, bölgeye de şehre de büyük değer kattığının altını çizen Başkan Altepe, “Bunlar kent ziynetleri, her birinin ayrı bir önemi, ayrı bir değeri var. Fonksiyonları ile birlikte de Bursa’nın sosyal hayatına bir renk katmış oluyorlar. Köşede bucakta, tarihi değeri olan en ufak bir taş bile değerlendiriliyor, gün yüzüne çıkarılıyor. Ben bu konuda bize destek veren tüm arkadaşlarımıza, kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33