USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bozcaada araç trafiğine kapatıldı

Çanakkale'nin Kuzey Ege'deki turizm merkezi Bozcaada'da, İlçe Trafik Komisyonu tarafından devrim niteliğinde kararlar aldı.

Bozcaada araç trafiğine kapatıldı
12-06-2015 11:19
Google News

 Trafik kargaşasını önlemek, Ada halkı ve gelen turistlerin rahatlığını sağlamak için, ada merkezi turizm sezonu boyunca araç trafiğe kapatıldı. Ada'dan dönüşlerde feribot için randevu sistemi başlatıldı. 30 kişiden fazla yolcu kapasiteli araçların da süre boyunca adaya girişi yasaklandı.
Kuzey Ege'nin incisi Bozcaada'da turizm sezonunun daha huzurlu geçmesi için İlçe Trafik Komisyonu devrim niteliğinde kararlar aldı. Bozcaada'daki trafik işleyişi, tekrar düzenledi. Uzun zamandır üzerinde çalışılan yeni trafik düzenlemesinin detayları önce Ada halkı ve esnafa anlatıldı.

AMBULANS VE EMNİYET ARAÇLARI HARİÇ

8 Haziran- 14 Eylül arası geçerli olacak düzenlemeye göre; Çınarlı Çarşı Caddesi'ne tek yön gidişi sağlamak için kapan konuldu. Feribot İskelesi'ne gidiş yönüne ise açılır kapanır elektronik duba yerleştirilip ilçe merkezine özel araçların girişi yasaklandı. Sadece ambulans, polis, jandarma, taksi ve minibüslerin ada merkezine girişlerine izin verileceği belirtildi. Çınarlı Çarşı Caddesi ile Lale Sokak kavşağından kale arkası yönünden itibaren; Çınarlı Çarşı Caddesi ile Duvarlı Kuyu Sokak kavşağı arası, Çınarlı Çarşı Caddesi ve Çınar Çeşme Sokak kavşağı ile Çınar Çeşme Sokak ve Murat Bey Sokak kavşağı arası, Çınar Çeşme Sokak ve Murat Bey Sokak kavşağı ile Çınarlı Çarşı Caddesi ve Dolaplı Sokak kavşağı arası ulaşımın tek yönlü sağlanacağı kaydedildi.


KAPANACAK SOKAKLAR ŞÖYLE

Cumhuriyet ve Alaybey mahallelerinde bazı yolların araç trafiğine kapatılacağı belirtildi. Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan Emniyet, Alsancak, Kısa, Meserret, Lale, Selamet, Sakarya, Kireçci, İstiklal, Aralık, Gürsel, Şeref, Dikenli, İğdeli sokakları ile Çınarlı Çarşı Caddesi üzerindeki İstiklal Sokak ile Duvarlı Kuyu Sokak girişi arasındaki orta refüj kısmının araç trafiğine kapatılacağı belirtildi. Alaybey Mahallesi'nde de İskele Caddesi ile Değirmenler Sokak arasında kalan Kurtuluş Caddesi, Çınar Çeşme Sokak ile Kurtuluş Caddesi arasında kalan Murat Bey Sokak, Cumhuriyet Meydanı Sokağı, Cumhuriyet Sokağı, Cami Sokak ve Cumhuriyet Meydanı Caddesi'nin de araç trafiğine kapatılarak yaya trafiğine açık kalacağı belirtildi.

DÖNÜŞLERDE RANDEVU SİSTEMİ

Yeni düzenlemeye göre Ada'ya deniz ulaşımını sağlayan Gestaş firması, 12 Haziran'dan itibaren 14 Eylül'e kadar her gün Bozcaada'dan araçla dönüşlerde randevu sistemi uygulayacak. Bozcaada İskelesi'nde sıradaki gemi saatine randevusu olan araçlar, gemi kalkış saatine 45 dakika kala elektronik dubanın açılmasıyla feribot iskelesine geçiş yapabilecek. Randevusu olmayan araçların merkeze girişine izin verilmeyecek. İlçe dışındaki otoparklarda bekleyecek.


Alınan radikal kararlardan bir diğeri de cadde ve sokakların çok dar olması nedeniyle 30 kişinin üzerinde yolcu taşıyan tur otobüslerinin Ada'ya girişlerinin yasaklanması oldu. Bu araçlar, Geyikli İskelesi'nde otoparkta bekleyecek. Yolcular, yaya olarak feribota binip Bozcaada'ya geçebilecek.

FIRIN VE ÇÖP TOPLAMA ARAÇLARINA KISITLAMA YOK

Ada içinde evlere tüp ve su servisi yapan araçlarla, işletmelere ekmek servisi yapan fırın ve çöp toplama araçlarına yönelik kısıtlama uygulanmayacak. Bunun yanı sıra inşaat malzemesi taşıyan araçlar; Cuma- Cumartesi ve Pazar günleri Ada içine kesinlikle giremeyecek. Toptancı firmaların araçları ise, haftada iki kez; Pazartesi ve Perşembe günleri, daha sonra belirlenecek saatlerde servis yapabilecek. Düzenlemede getirilen kurallara uymayanlara yasal işlem ile cezai yaptırım uygulanacak.

"BU TÜR KARARLARI ALMAK ZORDUR"

Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz, kaymakamlık ve belediye olarak Bozcaada trafiğini rahatlatmak için bir takım radikal kararlar aldıklarını belirterek şöyle dedi:

"Bu işin mimarı da Sayın Valimiz Ahmet Çınar. Onun bize yön göstermesi ile kış boyu bu düzenleme üzerinde çalıştık. Bu tür kararları almak zordur. Ama arkasında halk, esnaf ve misafirlerimiz durduğu sürece başarılı olacağımıza ve trafikte rahatlama olacağına inanıyorum. Çünkü bu alınan kararların hepsi onların kendi rahatlığı için." 

Adadaki esnaf ve halk uygulamayı beğendi. Vatandaşlar, "Çok mutluyuz. Bu Ada'yı tamamen arabasız görmek istiyoruz. Zannediyoruz ki Ada'yı seven tüm misafirler de aynı düşünceyi paylaşıyordur" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33