USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başkanlık vurgulanıyor diyemem

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Show TV’de katıldığı Gündem Özel programında soruları yanıtlarken başkanlık sistemini savunduğunu belirtti.

Başkanlık vurgulanıyor diyemem
04-06-2015 11:39
Google News

“Yeterince seçim çalışmalarında başkanlık sistemi vurgusu yapıldığını düşünüyor musunuz, bu perspektifin yeterince vurgulandığını görüyor musunuz” sorusu üzerine Erdoğan, “Pek bu vurgu yapılıyor diyemem” dedi. Erdoğan şunları söyledi:
VATANDAŞ BAŞLIĞI HAZMETMİŞ

“Muhalefet zaten bunu istemiyor. Çünkü biliyor ki muhalefet, ‘Biz biteriz.’ Çünkü bu sistem kurulduğu anda iki partiye götürür. İki partiye götüreceği için de bunların işine gelmiyor. Nasıl iki partiye gidecek? Çünkü burada bir defa birinci turda 50 artı 1’i yakalayan seçildi zaten. Yakalayamadığı takdirde ne olacak? Birinci ve ikinci parti 15 gün sonraya kalacak veya finale kalacak. Önce bunu bir defa tartışmaya açmak lazım. Bundan korkmamak lazım. Mesela meydanlarda bu konuyu açtığım zaman meydanlar başkanlık sistemi için, yeni anayasa için hepsi birden yeni Türkiye için ‘Evet’ diyor. Demek ki vatandaş artık detayını bilmese dahi konu başlığını hazmetmiş, onu yakalamış. Bundan sonrası detaydır. Bu detayı vereceğiz. Yeni anayasa da yetmiyor, bu yeni anayasanın içinde de başkanlık sisteminin yer alması şart.

ESKİ HEYECAN YOK

(Teşkilatta rehavet yorumu) Şurada 4 gün kaldı. Tabii artık biraz hareketlenme var. Ama ben yine bundan önceki geçmiş seçimlerdeki heyecanı görmüyorum. Alıştığım eski canlılık, eski hareketlilik, maalesef yok. Ya kendileri beklendikleri havayı neticeyi yakalanmadıklarını görüyorlar veyahut da diyorlar ki ‘Biz Sivas ötesi meydanlar farklı ama Sivas’tan batıya meydanlar farklı’. Şimdi böyle bir yapı var. Şahsen gittiğim yerde havayı kararlı görüyoruz. Bütün
mesele de sandığın canlılığında görülecek.

NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL

Eğer bunlar (HDP) barajı aşarsa aşar. Ben şu anda bir Cumhurbaşkanı olarak bundan rahatsız değilim. Ama barajın altında kaldığı zaman niye birileri illa da endişeye kapılıyor ki. Şu anda 6 puan, 7 puan, 8 puanı konuşuyorken bakıyorum barajı aştı aşacak falan. Aşmadığı takdirde her taraf yakılır yıkılır falan bunları konuşuyorlar. Bunlar çok çirkin şeyler.

MHP-HDP KOALİSYON YAPAR

Bir de şunu konuşuyorlar; filanca partiyle koalisyon yaparız, falancayla yapmayız. Ya yaparsın yapmazsın. Bunlar bugün konuşulacak şeyler değil. Yarın ne olacağı hiç belli olmaz. Yani geçmişte MHP’nin DSP ile bir araya geleceği düşünebilir miydi? Geldiler, yaptılar koalisyonu. Şimdi gelmeyiz dedikleriyle bir araya gelirler. Şu anda HDP ile de bir araya gelebiliriz dediği anda MHP’nin oyları taban yapar. (MHP-HDP koalisyon yapar mı?) Tabii canım, hiç kuşkunuz olmasın. Şu anda biz koalisyon yapmayız derken acaba nasıl oyları yükseltiriz bunun derdindeler.  

Küçük imamlar da kaçıyor

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Bingöl'de alka seslendi. Tek vatan üzerinden hiçbir kimsenin herhangi bir operasyon düşünmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Düşünürse karşısında bizi bulur. Silahlı kuvvetlerimizi, emniyet teşkilatımızı bulur. Hepsinden öte bu aziz milletimizi bulur. Ve tek devlet. Devlet içinde devlet olur mu? İşte çıkmış bu paralel devlet diye bir müsvedde ne diyor. Devletin kurumları içinde yapılanma. Buna yönelik MGK kararımızı aldık. İş şu anda hayata geçti. Şu anda hepsi teker teker toplanıp içeri atılıyor mu? Ama 99’da baş imam kaçıp gitti. Nereye? Amerika’ya. Şimdi küçük imamlar da kaçmaya başladı. Yahu mihrap terk edilir mi? Ama bunlar mihrabı terk eden imamlar.

Dindar bir gençlik gelecek diye rahatsız oluyorlar. Danıştay şimdi düz liselerde de başörtüsü serbesttir dedi. Yargıda da şimdi baş örtülü olarak göreve gelinebilir. Bu da onları rahatsız etti. Kardeşlerim yeter ki siz dik durun. Unutmayın sabreden zafere ulaşır.”

Mersin’de de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programını Özgecan Aslan’ın ailesi protokol sıralarında izledi. Erdoğan, platformdan indiği sırada korumaları ve polisler, gazetecilerin önünde güvenlik önlemi aldı. Yaklaşık yarım saat platform önünde bekletilen gazetecilerle Cumhurbaşkanlığı Korumaları arasında arbede yaşandı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ