“Avrasya, batılı ülkeler için çekişme alanı”

Uluslararası Avrasya Konferansı, birçok ülkeden akademisyenin katılımıyla İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde gerçekleşti. Avrasya’daki ekonomi politiğinin ele alındığı sempozyumda farklı ülkelerden katılım sağlayan akademisyenler, Avrasya siyasetine ve ekonomisine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Eğitim - 3 hafta önce

İstanbul Esenyurt Üniversitesi ve Rusya Federasyonu SSCM Üniversitesi’nin iş birliği ile Uluslararası Avrasya Konferansı’nın 3’üncüsü düzenlendi. Avrasya coğrafyasındaki ekonomi politiğinin, jeopolitik öneminin ve coğrafi ilişkilerin ele alındığı konferansta akademisyenler, Avrasya siyaseti ve ekonomisinin geleceğine ilişkin bilgiler verdi.

Konferansa 9 farklı ülkeden 38 akademisyen katıldı.

22-23 Mayıs 2024 tarihlerinde fiziksel ve online olarak gerçekleştirilen Uluslararası Avrasya Konferansı’nın açılışında Esenyurt Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Sibirya İşletme Üniversitesi (SSCM) Rektörü Prof. Dr. Roman Gennadievich Vlasov ve İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Porf. Dr. Sait Yılmaz konuşma yaptı. Sempozyumda Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Karadağ, Özbekistan, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten de konuşmacılar yer aldı.

“Dünya çok kutuplu olmaya doğru gidiyor”

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, dünyanın çok kutuplu olmaya doğru ilerlediğini belirterek, “Sizin coğrafyanız, ekonominizi, politikanızı, stratejinizi belirlemese bile etkiler. Bu çerçeve içerisinde global olarak dünyaya baktığımızda dünya acaba nereye doğru gidiyor? İki kutuplu dünya vardı, Sovyetler Birliği dağılınca dünya tek kutuplu hale geldi. ABD dünyanın zengini ve askeri gücü olduğu için dünyanın başına oturmaya çalıştı. Buna da küreselleşme adını taktılar. Dünya artık çok kutuplu olmaya doğru gidiyor. Rusya da bu kutuplardan bir tanesi, Çin bunlardan bir tanesi. Mevcut tek kutba itiraz ediliyor. Bugün meydana gelen savaşların altında yatan temel neden de bu” ifadelerini kullandı.

“Jeopolitik gerilimlerin yaşandığı yer”

Sempozyuma ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Porf. Dr. Sait Yılmaz, Avrasya coğrafyasının önemine değinerek, “Bu coğrafya çok büyük önemli parçalara ayrılıyor. Kuzeyde Rusya var, güneydoğuda Çin var, güneyde Hindistan var. Bu coğrafyalar içinde Rusya’nın Çin’in büyük projeleri var. Mesela Çin’in İpek Yolu projesi gibi. Aynı zamanda burası Batılı güçler için de bir çekişme alanı. Jeopolotik gerilimlerin yaşandığı yer, pek çok sıcak sorunun yaşandığı yer. Tayvan sorunu gibi, Kuzey Kore ile Güney Kore’nin çekişmesi gibi” dedi.

Avrasya’nın ekonomi politiği

Prof. Dr. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama bir yandan da çok önemli ekonomik entegrasyon çalışmaları var. Avrasya Ekonomik Birliği kuruldu, APEC ülkeleri var. Özellikle pandemiden sonra ve Ukrayna savaşından sonra küresel tedarik zincirleri ve Rusya’ya uygulanan ambargolar da buradaki ekonomik konfigürasyonu değiştirmeye başladı. Bu konferansla, 38 bilim insanı, Rusya’dan, Letonya’dan, Sırbistan’dan Baltık ülkelerinden, Orta Asya’dan, Türkiye’den pek çok katılımcı, geleceğin Avrasya’sının ekonomi politiğinin nasıl şekillendiğine dair önemli ipuçları verecekler. Avrasya’yı nasıl okumamız gerektiğiyle ilgili bizlere çok önemli yeni görüşler verecekler. Bunları da bildiri kitabı olarak yayınlayarak bilim insanlarının hizmetine sunmayı düşünüyoruz.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'den eski başkan Alinur Aktaş'a teşekkür

2024-05-24 12:02 - Bursa

Kocasının kardeşiyle yaşanan yasak aşkta korkunç ölüm

2024-05-22 17:16 - Gündem

Filenin Sultanları'ndan gelen tepki üzerine THY'den açıklama

2024-05-26 17:47 - Gündem

Bursaspor'da Yeni Başkan Enes Çelik !

2024-05-26 15:54 - Bursa

Bursaspor Bayrakları Asılıyor

2024-05-25 00:20 - Bursa

Bursa mutfağı, tarihi meydanda vitrine çıktı

2024-05-25 14:38 - Bursa

Bozbey'den Atatürk Stadyumu Projesi !

2024-05-22 18:03 - Bursa

Bursa'da deprem

2024-05-26 18:04 - Bursa

Bursa Osmangazi Belediyesi'nde yeni dönem çalışmaları hızlı başladı

2024-05-21 10:47 - Bursa

Beklenen Bursa depremi hakkında korkutucu açıklama

2024-05-24 13:20 - Bursa

İlgili Haberler

Anadolu Üniversitesi öğrenci tercihlerinde zirveye yükseldi

11:50 - Eğitim

ETSO’dan meslek lisesine destek talebi

13:45 - Eğitim

Bakü’de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi iş birliğinde Ödüllü Ar-Ge Proje Pazarı düzenlendi

12:55 - Eğitim

Aydın otogarında bayram denetimi

17:55 - Eğitim

PAÜ’nün yürüttüğü proje desteklenmeye hak kazandı

17:17 - Eğitim

Günün Manşetleri

Marmara Denizi'nde deprem!

17:39 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çölleşme ve kuraklık mesajı

16:42 - Gündem

MHP’li Büyükataman: “Hakkari Belediyesi terörün pençesinden kurtarılmıştır”

16:27 - Bursa

Bakan Fidan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

16:17 - Gündem

CHP heyetinden MHP’ye bayram ziyareti

15:56 - Siyaset