USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'li bakandan 'bağımsız Kürdistan' yanıtı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit donat programında şu ana kadar sadece 60 kişinin eğitime alındığını söyledi. "Ayrı bağımsız bir devlet (Kürdistan) fikrine katılıyor musunuz?" şeklinde bir soru üzerine Carter, "Türkler için, bağımsız ayrı bir devlet çok problematik olabilir" yanıtını verdi.

ABD'li bakandan 'bağımsız Kürdistan' yanıtı
08-07-2015 14:18
Google News

ABD Savunma Bakanı Carter, Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ile  Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde ABD'nin DAEŞ ile mücadele stratejisi konulu  oturumda konuştu, tartışmalar yaşandı.
 
Senatörlerin DAEŞ ile mücadele edecek Suriyeli muhaliflerin  eğitilmesine yönelik sorularını yanıtlayan Carter, program kapsamında eğitime  alınan muhaliflerin sayısının beklenenin çok altında kaldığını vurguladı. Carter,  "3 Temmuz itibariyle şu anda yaklaşık 60 savaşçıyı eğitiyoruz. Bu rakam, kısmen  eğitime alınacakların taramasından dolayı, gelinen noktada bizim  beklentilerimizden daha az. Ancak bu program önemli. DAEŞ'in Suriye'de kalıcı  olarak yenilgiye uğratılmasını sağlamak için sahada bir partnere ihtiyacımız var.  Eğitim programı ilerledikçe, bizim asker toplama ve DAEŞ'le mücadele  operasyonlarında yararlı bilgiler sağlamaya dönük kapasitemizi artıracak önemli  ilişkiler oluşturma ve muhalifleri tanımada daha fazlasını öğreniyoruz" diye  konuştu. 
 
Seçilen muhaliflerin sayılarının şu aşamada az olmasında ABD'nin  onları taramadan geçirmesini dikkatlice yapmasının bir faktör olduğuna işaret  eden Carter, sözlerini şöyle sürdürdü:"Daha fazla kişiyi eğitim kapsamına dahil edebilmek için eğit-donat  programımızın tarama sürecini kolaylaştırmanın yollarını arıyoruz. Bunun yanında  müfredatımızı düzeltiyoruz, ılımlı muhaliflere erişimimizi genişletiyoruz ve ilk  eğitim sınıfından aldığımız dersleri de programa dahil ediyoruz." 
 
Suriyelilere yönelik eğit-donat programını Türkiye'nin yanı sıra  Ürdün, Katar ve Suudiarabistan'da yapmayı planlayan ABD, her yıl yaklaşık 5 bin  muhalifi eğitmeyi planlıyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da bu programa  katılanlara aylık 250-400 dolar arası maaş verileceğini duyurmasına rağmen,  eğitilecek muhaliflerin azlığı, programının hedefleri doğrultusunda ilerlemeyişi  Kongre üyelerinden de ciddi eleştiriler alıyor. 
 
ABD POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ
 
Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı, Cumhuriyetçi Parti Arizona  Senatörü John McCain de, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin DAEŞ stratejisini  oturumda ağır şekilde eleştirdi. Suriye muhaliflerini eğitecek programın  Suriye'de istedikleri sonucu vermeyeceğine işaret eden McCain, şunları kaydetti: 
 
"Şu ana dek eğitilecek Suriyeli savaşçıların sayısının azlığına  bakıldığında, bu yıl birkaç bin kişinin eğitilmesi hedefimizi  tutturabileceğimizden kuşku duyuyorum. Eğer söz konusu program bu hedefi başarsa  bile, bunun savaş alanında stratejik bir değişikliğe neden olacağı şüpheli. Evet,  Suriye'de siyasi bir dönüşüme ihtiyacımız var. Ancak Beşşar Esed iktidarda olduğu  sürece böyle bir çözüm imkansız. ABD, Esed'e sahada daha fazla baskı kuracak bir  koalisyon çabasına öncülük etmedikçe ve edinceye kadar, siyasi bir çözüme hiçbir  zaman ulaşılamaz, savaş uzayıp gidecek ve DAEŞ büyümeye devam edecek." 
 
Eğit-donat programının "cılız ve çırpınmakta" olduğuna vurgu yapan  McCain, "Çünkü belirlenen hedefimiz Esed'in ve rejim güçlerinin peşinden gitmeyi  içermiyor" ifadesini kullandı.  Obama yönetiminin kapsayıcı olmayan stratejisinin DAEŞ'in Libya,  Mısır, Nijerya ve hatta Afganistan'a yayıldığını anlatan McCain, "DAEŞ yenilgiye  uğratılabilir ve uğratılmalı. Ancak bu mevcut kampanya ile kendimizi avuttuğumuz  sürece de bu asla olmayacak" dedi. 
 
SORULARA CEVAP VERİN
 
Eğitilen Suriyeli muhaliflerin sahaya sürüldüğünde Esed'in varil  bombalarından korunup korunmayacağı sorusuna Carter'ın Kaçak cevap vermesi  üzerine McCain, "Sorulara cevap verilmesini istiyorum. Beşşar Esed'in varil  bombalarına karşı onları koruyacağımızı kendilerine söyleyecek miyiz?" şeklinde  karşılık verdi. 
 
Carter da Suriyeli muhalifleri teçhizatlandırdıklarında ABD'nin bir  yükümlülüğü olacağını ancak bunu muhaliflere henüz söylemediklerini kaydetti.  Carter'ın sözleri üzerine McCain, "Bunu onlara söylemediniz. Şimdi insan  topluyorsunuz ve onlara kendilerini korumaları gerektiğini söylemiyorsunuz, çünkü  henüz karar vermediniz ama onları hızlı bir şekilde eğitmek ve göndermek  istiyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu. 
 
BAĞIMSIZ Kürdistan SORUSU
 
"Bağımsız bir Kürdistan, Türkiye'yle ve genel olarak bölgede birçok  tartışma yaratacak. Ayrı bağımsız bir devlet fikrine katılıyor musunuz?" şeklinde  bir soru üzerine Carter, "Türkler için, bağımsız ayrı bir devlet çok problematik  olabilir" yanıtını verdi. 
 
  Carter, 2017'de görev süresi dolacak olan Başkan Barack Obama'nın mı yoksa Beşşar Esad'ın mı önce gideceğinin sorulması üzerine de, "Başkan Obama'nın  ayrılacağı kesin. Ancak şüphesiz Esad'in ilk önce giden olacağını ümit ediyorum"  dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33