USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

280 ton altını geri istedi, altın fiyatları etkilenecek mi?

Avusturya Merkez Bankası, İngiltere’den 280 tonluk altın rezervini iade etmesini istedi. Peki Türkiye altın piyasası etkilenecek mi?

280 ton altını geri istedi, altın fiyatları etkilenecek mi?
29-05-2015 22:19
Google News

Avusturya Merkez Bankası, İngiltere’den 3,5 milyar pound değerindeki toplam 280 tonluk altın rezervini iade etmesini istedi. İade talebinin arka planında “risk öngörüsü” ve “güvenlik” var. Peki, bu işlem Türkiye’deki altın piyasalarını etkilyecek mi? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Avusturya Merkez Bankası’nın altın piyasalarına etkisini Haber 7'den Hakan Göksel'e değerlendirdi.  

ALTIN REZERVELERİ İÇİN BÜYÜK RİSK UYARISI

Avusturya Merkez Bankası, İngilitere’den 3,5 milyar poundluk altın rezervinin ülkelerine iade edilmesini talep etti. Avusturya’nın rezervlerinin yüzde 80’i İngilitere’de bulunuyordu. Bu kararın alınmasının ardında, banka denetçilerinin “Ülkenin altın rezervin önemli bir kısmının yabancı ülkelerde bulundurulması büyük risktir” uyarısı var.

Avusturya Merkez Bankası, gelecek 5 yılını altın külçelerini İngiltere’den Viyana’ya uçurmakla harcayacak. Bankanın amacı 280 tonluk toplam altın rezervinin yarısını ülkeye getirebilmek. 

2013 yılında Almanya’nın altın stoklarını Fransa’dan geri almasının ve altın stoklarını 2020’ye kadar yüzde 50 çıkarma çalışmalarının yankıları Avrupa’da halen sürüyor. Almanya rezervlerinin bir kısmını da ABD’de tutuluyordu.  

İNGİLTERE ALTIN İÇİN GÜVENİLİR OLMAKTAN ÇIKTI MI?

Şimdiye kadar Avustralya Merkez Bankası, 6,7 milyar poundun üzerindeki altın rezervinin muhafaza edilmesi için İngiltere Merkez Bankası’na güveniyordu. İngiltere Merkez Bankası, diğer dünya merkez bankalarının; altınlarını saklamak için güvenli gördüğü adreslerden biriydi. 

Şimdilerde İngiltere Merkez Bankası’daki; Avusturya’nın altın rezervi yüzde 50, İsviçre’nin yüzde 20 seviyesindeyken, bankanın kendi değerli metal rezervi yüzde 30 azaldı.

Avustralyalı otoriteler, Auric Goldfinger’ın efsane filmi James Bond 3’teki soygun girişimine de dikkat çekerek; ABD’deki Fort Knox şeklinde toplu altın depolamanın tehlikeli olduğunun ortaya çıktığını söylüyor.

Karar bu yılın başında milyonlarca poundluk değerli metalin ve mücevherin Hatton Garden soygunda çalınmasından önce alındı. Soygun sonucu Mayıs ayı başında toplu tutuklamalar gerçekleşmişti.

ARTAN YOĞUNLAŞMA RİSKİ VAR

Avusturya Merkez Bankası, Şubat ayında denetim sonrası mahkeme tarafından hazırlanan rapor sonrasında tutumunu değiştirdi.

Raporda İngiltere'nin kendi rezervlerinin çoğunluğunu depolamasıyla bağlantılı olarak “Artan yoğunlaşma riski” uyarısı yapılmıştı.

Avursturya Merkez Bankası altınları İngiltere’ye taşırken; bunları yurt dışında tutma politikasının garantili bir yöntem olduğunu savunmuştu.

Çünkü o dönemde Londra uluslararası altın ticaretinin büyük merkezlerinden biriydi. Londra’nın altın külçe pazarı Avrupa, Asya, Afrika ve ABD’den müşteri çekiyordu.

BEŞ TONLUK PARTİLER HALİNDE TAŞINACAK

Külçelerin nakliyesinin Heathrow havalimanı çevresinde iş operasyonlarını yöneten Brink’s, G4S, Malca-AmitCommodities ve VIA-MAT isimli Londra Külçe Piyasası tarafından listelenen dört ana güvenlik firmasından biri tarafından gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

Altın külçelerin özel olarak yaptırılan ve sıkı korunan yöntemlerle, beş tonluk partiler halinde ülke dışına uçurulması bekleniyor.

Viyana’daki banka yönetimi bu yaz 92.4 tonun iade edilebilmesi için operasyona başlayacağını doğruladı. Rezerv içerisinden 47,6 tonluk bir diğer kısmı da İngiltere’den İsviçre’ye transfer edilecek

Geçen yıl İsviçreli seçmen İsviçre Merkez Bankası’nın baskı yapmasına rağmen ülkenin altın rezervlerini İngiltere ve Canada’ya geri götürmesi için yapılan referandumda hayır oyu vermişti.  

TÜRKİYE'DE ALTIN PİYASALARINI ETKİLER Mİ?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Avusturya Merkez Bankası’nın altınları taşıma ile ilgili işleminin tamamen güvenlikle alakalı olduğunu tahmin ediyor. 

Yıldırımtürk’e göre; altın piyasası ile ilgili önemli merkezlerden biri olan Londra Borsası’nın eski performansında olmaması da bu kararın önemli nedenlerinden biri.

Yıldırımtürk “Dünya altın piyasası Asya’ya kayıyor. İşlem Fiziki olarak yer değiştirme işleminden ibaret. Zaten son dönem altın piyasasında işlemler ağırlıklı olarak kaldıraçlı işlemler. Sadece altınları uhdelerine alıyorlar” diyor.

Merkez Bankalarının ağırlıklı olarak altınlarını Fransa, İngiltere, ABD gibi güvenilir merkez bankalarında tuttuğunu hatırlatan Yıldırımtürk küresel kriz nedeniyle faizler son dönemde düştüğü için ülkelerin artık altınları kendi ülkelerine getirdiklerini belirtiyor.

Yıldırımtürk’ün aktardığına göre son dönemde altın piyasası işlemleri için Çin, Japonya ve Hong Kong borsaları revaçta…

Avusturya Merkez Bankası’nın bu taşıma işleminin Türkiye piyasalarına etkilerini de değerlendiren Yıldırımtürk “Merkez Bankalarının bugünkü ekonomik ortamda rezerv çeşitlendirmesi için altın satacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla dünyadaki ve Türkiye’deki altın piyasasına etkisi olmaz. Fiziki talep kaynaklı bir fiyat artışı zaten söz konusu değil. Bugün altındaki hareketlilik kaldıraç piyasalarından kaynaklanıyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33