USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

14'üncü gün iftar menüsü

Ramazan iftar menüsü tariflerimizde bugün yine birbirinden lezzetli yemekler var. İftarda ne pişirsem diyen hanımlar için iştah açan bir çorba, nefis tencere yemekleri ve geleneksel bir tatlı tarifimiz var yine.

14'üncü gün iftar menüsü
01-07-2015 13:54
Google News

Günlük iftar menüsü tariflerinde bugün;

Ayran Aşı Çorbası

Soslu Biftek - Domatesli Bulgur Pilavı

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Üzüm Hoşafı

Revani var

Hazırlaması kolay, yemesi keyifli olsun…

AYRAN AŞI ÇORBASI

Türkiye’nin çoğu yöresinde küçük farklılıklarla pişirilen, hem soğuk hem de sıcak tüketilebilen, son derece besleyici ve doyurucu bir çorba tarifimiz var. Ayran Aşı Çorbası…

Malzemeler :

1 su bardağı aşurelik buğday

1 çay bardağı nohut

2 su bardağı yoğurt

2 çorba kaşığı un

1 adet yumurta

1 çorba kaşığı tereyağı

1 adet ince kıyılmış soğan

4 -5 dal ince kıyılmış maydanoz

5 su bardağı su

Üzeri için: 1 tatlı kaşığı tereyağı, pul biber

Yapılışı:

Nohut ve buğdayı bir gece evvelden ıslatın. Şişen bakliyatları ayrı tencerelerde bol suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün ve bir kenarda bekletin. Derin bir kaba yoğurt, un ve yumurta sarısını koyun ve çırpın. Ayrı bir tencereye haşlanan nohut ve buğdayla, çırpılmış terbiyeyi alın, su ve tuz ilave edin, kaynayana kadar devamlı karıştırın. İşlem için tercihen tahta kaşık kullanın. Başka bir tavada ince kıyılmış soğanı tereyağında pembeleşene kadar kavurun. Kıyılmış maydanozu da ilave edin ve hepsini çorbaya ilave ederek karıştırın. Üzeri için küçük bir tavaya tereyağını alın, pul biber ekleyerek kızdırın ve çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak ayran aşı çorbanız servise hazır.    Ayran aşı çorbası soğuk olarak da hazırlanabilen bir çorbadır. Arzu ederseniz soğuk olarak da hazırlayabilirsiniz.

Soğuk ayran aşı çorbası için malzemeler:

1 su bardağı buğday (yarma)

1 su bardağı nohut

4 su bardağı süzme yoğurt

Su

Tuz, kuru nane

Yapılışı:

Buğdayı ve nohutu bir gece evvelden ayrı kaplarda ıslatın. Sularını süzün ve ayrı tencerelerde

haşlayın. Sonra tüm bakliyatları aynı tencereye alın yeteri kadar kaynar su ekleyin ve bir taşım daha kaynatın. Yoğudu çırpın, tuzunu ilave edin, kaynayan sudan kepçe ile bir miktar alın ve yoğurdu ılıştırın. Yoğurdu yavaş yavaş kaynayan tencereye ilave edin ve hızlı şekilde karıştırın.Kaynayınca altını kapatın ve soğumaya bırakın. İyice soğusun istiyorsanız oda sıcaklığına gelen çorbanızı buzdolabına kaldırabilirsiniz.Servis ederken çorbanızın üzerine kuru nane serpiştirebilirsiniz.

SOSLU BİFTEK

Üzeri domates soslu, mis gibi kekik kokan ve ağızda dağılan bir biftek pişirmeye ne dersiniz? Hem

kendi sofralarınız için, hem de yemeğe gelecek konuklarınız için ideal bir tarif…

Malzemeler:

6 adet büyük dilimlenmiş biftek

Salçalı sos için:

3 adet iri domates

1 adet büyük boy kuru soğan

3-4 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı salça

5-6 dal maydanoz

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz, kekik

Marinasyon işlemi için malzemeler:

1 adet büyükçe soğan

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı süt

Yapılışı:

İlk adım olarak etlerinizi marine edin. Yumuşacık ve ağızda dağılan bir biftek için marinasyon işlemi gereklidir. 1 adet soğanı rendenin en ince gözlü tarafıyla rendeleyin. Geniş bir kabın (cam kap olabilir) içine etleri yatırın. Rendelediğiniz soğanı, zeytin yağını ve sütü bir kasede karıştırıp etlerin üzerine döküp her tarafına yayın. Streç filmle kapattığınız kabı buzdolabına alın ve 2-3 saat dinlendirin. Eti pişirmeden evvel buzdolabından alın, oda ısısında bekletin ve etler oda ısısına uyum sağlayınca pişirme işlemine geçin.

Geldik mühürleme safhasına…

Büyükçe bir tavayı içine yağ koymadan ateşte iyice kızdırın. Tava kızınca marinedeki etleri, üzerlerindeki marine sıvısını iyice süzdürerek kızgın tavaya alın ve önlü arkalı sadece tek sefer renkleri kahverengiye dönene kadar hafifçe kızartın. Etleri birkaç kez çevirmeyin. Sadece bir kez önünü ve arkasını kızartın. Bu aşamada asla tuz eklemeyin. Mühürleme safhasında etin suyunu içine hapsetmiş ve yumuşak kalmasını sağlamış olacaksınız.Bir fırın tepsisine mühürlediğiniz dilimleri dizin ve domates sosunu etlerin üzerine yayın. Tepsinin her tarafını alüminyum folyoyla hava almayacak biçimde kapatın ve tepsiyi 200 derece ısıtılmış fırına yerleştirerek 1-1,5 saat pişirin. Süre sonunda fırından aldığınız tepsiyi açın ve yaklaşık 7-8 dakika dinlendirerek servis yapın.

Domates sosu yapımı:

Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Soğanların kabuklarını soyup piyazlık doğrayın. Maydanozu incecik kıyın, sarımsağı ezin. Bir tavaya zeytinyağını alın. Yağ kızınca soğanları tavaya alıp pembeleşene kadar soteleyin. Ardından rende domatesleri, sarımsakları ve salçayı ilave edin ve karıştırarak 5 dakika kadar pişirin. Tuzunu ve kekiğini de ekleyin ve etlerin üzerine yayın.

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI

Malzemeler:

2 su bardağı kalın bulgur

1 adet kuru soğan

2 adet orta boy domates

2-3 adet sivri biber

1 kaşık domates salçası

1 kaşık biber salçası

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1-2 diş sarımsak

Tuz, kuru nane veya fesleğen

Yapılışı:

Tencereye zeytinyağını alın ve kızdırın. İnce ince doğradığınız soğan ve sarımsakları karıştırarak kavurun. Küçük küçük doğradığınız biberlerle, kabuklarını soyduğunuz ve küp şeklinde doğradığınız domatesleri de tencereye ekleyin. 2-3 dakika boyunca kavurun ve birazcık suda ezip incelttiğiniz salçaları da ekleyin. İstediğiniz miktarda tuzu ve 1 bardak sıcak suyu da ekleyin ve domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.Bulguru suyun altında iyice yıkayın ve süzün. Kaynayan domates sosunun üzerine dökün. Birkaç kez karıştırıp, üzerine yaklaşık 1 parmak geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyin ve kısık ateşte tencere kapağı kapalı olarak pişirin. Eğer suyu az gelirse biraz sıcak su daha ekleyebilirsiniz. Pilavınız piştikten sonra kurutulmuş nane veya fesleğen ekleyin, kaşıkla birkaç kez karıştırın, 15 dakika kadar demlendirip servis edin.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

Malzemeler:

500 gram taze fasulye

1 çay bardağı zeytinyağı

2 adet kuru soğan

3 adet domates

Tuz

Yapılışı:

Tencereye 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını ve yemeklik doğranmış soğanları alın ve kavurun. Kılçıklarını ayıklayıp, istediğiniz şekilde doğrayıp yıkadığınız fasulyeleri de ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 6-7 dakika daha kavurun. Daha sonra kabukları soyulmuş ve doğranmış 3 adet domatesi ve 1 su bardağı suyu da ekleyin. Fasulyeler yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte pişirin. Ocaktan indirmeden önce tuzunu ekleyin. Kalan yarım çay bardağını zeytinyağını da ekleyerek geniş bir kaba alın. Soğuduğunda servis yapın.

ÜZÜM HOŞAFI:

Malzemeler:

2 su bardağı dolusu çekirdeksiz kuru üzüm

1 çay bardağı toz şeker

5 su bardağı su

Yapılışı:

Kuru üzümleri soğuk suda 10 dakika kadar bekletin, şişsinler. Daha sonra sudan alıp tencereye koyun. Üzerine 5 bardak su ekleyin ve yüksek ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca altını kısın ve 1 çay bardağı toz şekeri ekleyin. 5 dakika kadar daha pişirin ve ocaktan alarak soğumaya bırakın. Soğuyunca kaselere bölerek servis yapın.

REVANİ

Revani, geleneksel Türk tatlılarından biridir. Serin şerbeti içmiş, sapsarı ve kalın bir dilim revani, demli bir bardak çayla damakta kalıcı ve hoş tatlar bırakır. Üstelik yapımı da kolay olan revani tatlısını, vereceğimiz tarifle son derece pratik biçimde hazırlayabilirsiniz.

Kek için malzemeler:

3 adet yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı irmik

1 su bardağı un

1 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Şerbet için:

3 su bardağı su

3 su bardağı seker

Yarım limonun suyu

Yapılışı:

İlk olarak şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın. Diğer taraftan yumurtalarla şekeri çırpın ve diğer malzemeleri ilave edip iyice karıştırın.  170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca dilimleyin ve sıcak kekin üzerine soğuk şerbeti dökün. Üzerine Hindistan cevizi, dövülmüş fındık, Antep fıstığı yahut kaymak koyabilirsiniz. Seçim size ait.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35