USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa Sarayı

Bursa surlarının içinde eskiden bir saray bulunmaktaydı.

15-09-2015

1861 yılında Bursa haritası hazırlanırken bu sarayın bazı bölümleri ile güçlendirme duvarları ayakta idi. Hatta bu sarayın planı dahi çıkarılmıştır. Buna göre bu saray, 150mX110 m. boyutlarında idi. Bu sarayın duvarları on yedi kule ile güçlendirilmiştir. Şahadet Camii'nin tam karşısında gösterilen bu sarayın yerinde bugün Tümen ve Meslek Lisesi bulunmaktadır.

Olasılıkla Bursa feth edildiğinde burada bir tekfur sarayı bulunuyordu. Sultan Orhan da bu sarayı zenginleştirdi. Daha sonra Yıldırım'ın düğünü de bu sarayda yapıldığı kaynaklarca belirtilmektedir.  Aşıkpaşaoğlu; I. Murad'ın bu sarayın girişinde bir cuma mescidi yaptırdığı yazılıdır. Bu mescid, Şahadet Camii'nden başka bir yapı olmalıdır. II. Murad döneminde Bursa'ya gelen Batılı gezgin B. de La Broquıere, bu sarayın içine giremediğini ancak bu sarayın geniş bir bahçesinin bulunduğu ve bu bahçede bir gölün bulunduğunun söylendiğini yazar. Hatta bu gölde kayıklar gezermiş. Fatih'ten sonra terkedilen bu saray ile ilgili 1518 tarihli bir kadı sicilinde; bu sarayda sadece dört bekçi bulunduğu yazılıdır. Nitekim XVI. yüzyılda Bursa'ya gelen Batılı gezgin Lubenau, bu sarayı harap bir durumda görmüş ve bahçesinde bir göl değil, sadece fiskıyeli bir havuz olduğunu yazmıştır. IV. Murad döneminde bazı onarımlar görüp yeni eklemeler yapılan bu saraydan günümüze bir şey kalmamıştır. XVII. yüzyılın ilk çeyreğinde Bursa'ya gelen Evliya Çelebi de bu saray hakkında oldukça çok bilgi verir. Bu sarayın caddeleri büyük taşlarla kaldırım döşeli olduğunu, evlerinin de eski usul olduğunu yazan Çelebi, evlerin kargir ve üzerlerinin tümüyle kiremit örtülü olduğunu yazar. Her evin servi gibi güzel ocakları bulunduğunu yazan Çelebi, sarayın terk edilip bostancılara bırakıldığını söyler.

1830'lu yıllarda Bursa'ya gelen Texier, bu sarayın yıkıldığını ancak temellerinden planının belirlenebildiğini söyleyerek, sarayın bahçeler içinde bir dağ köşkü biçiminde yapıldığını yazar.

1935 yılında Devlet Hastanesi'nin altındaki parkta, halk arasında "Eski Saray" olarak adlandırılan bölgede, A.M.Mansel tarafından arkeolojik kazılar yapılmıştır. Eski Bithinya döneminden kalma sarayın birçok kalıntıları bulunan bu bölgenin yeniden düzenlenip turizme açılması gereklidir.

(AYVERDİ I.(1966) s.117; H. Şehsuvaroğlu, Bursa Sarayı  Türkiye Turing Otomobil Kurumu Belleteni İst.1957; B. K.S.C.28, s.204; GABRİEL (1958)s.28; YALMAN (1984)s.9; S.Eyice, Bertrandon de la Broquıere ve Seyahatnamesi  s.102; TEXİER(Ali Suat)1924,s.215; EVLİYA ÇELEBİ,C.II,s.361; J.Thevenot Türkiye  (H.Yıldız) s.212; AŞIKPAŞAOĞLU (ATSIZ)s. 61.)

Raif Kaplanoğlu