USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mümin Ceyhan

İşadamı, mühendis, hayırsever.

10-10-2015

Bulgaristan’ın Filibe şehrinde 1948 yılında doğdu. Bir yaşında ailesiyle birlikte Bursa’ya göç ederek yerleşti. Yıldırım İlkokulu’nu, Bursa Erkek Sanat Enstitüsü Elektrik Bölümünü ’nü tamamladıktan sonra, İstanbul’da (İDMMA) Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Bölümünden mezun oldu. DSİ 1 Bölge Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Belediyesi Elektrik İşletmesi’inde değişik sürelerle çalıştıktan sonra 1979 yılında serbest çalışma yaşamına atıldı. TEMSA Mühendislik Firmasını kurdu. Türkiye’nin çeşitli illerinde büyük çaplı elektrik alt yapı projeleri gerçekleştirdi. Bursa’da kent merkezinin hemen yarısının alt yapısını ve örnek bir proje olarak gösterilen Kapalıçarşı’nın Buss-Bar sistemi ile elektrik alt yapısını yaparak kangren olmuş sorununa çözüm getirdi. Bursa’nın birçok ilçe ve beldesinin elektrik alt yapı yenilenmesini gerçekleştirdi.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin 4.Tevsii Sahasının Orta Gerilim Alt Yapı Projesini yaptı ve uygulamasını gerçekleştirdi. Aynı bölgede OSB’nin içinden geçen dağınık 380KV ve 154KV Enerji Nakil Hatlarını aynı direk üzerine alarak toparlayan, Türkiye’de uygulaması pek yapılmamış bir projeyi gerçekleştirdi. Bursa’da ilk kez özel sektör eliyle Uludağ kar sularından elektrik üretti. Bu santrallardan  2.44 MW gücünde GÖZEDE I santralı 1998 yılında hizmete girdi. 4MW gücünde GÖZEDE II santralının 2013 Yılı başında devreye alınması planlandı.

1974’ten sonra Bursa’da TMMOB’a bağlı olarak Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’ni örgütleyerek temsilciliğini ve 8 yıl süreyle bölge yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Ayrıca Elektrik Mühendisleri Odası merkez yönetiminde iki dönem denetçi görevinde bulundu.  1980 öncesinde TÜTED, TÜMDER kurucusu ve BYÖKD üyeliklerinde bulundu. 1997 yılında Demokrat İşadamları Derneği kurucuları arasında yer aldı. Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Dergisi (EMO) ve çeşitli yayın organlarında elektrikle ilgili yazıları yayınlandı.1999 yılında Bursa Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. kurularak Bursa Defter Grubunun oluşturulmasına zemin hazırlanmasını sağladı. Bu grubun çıkardığı Bursa Defteri Dergisi’nin ve Bursa Ansiklopedisi’nin yayınlanmasında sorumluluk ve aktif rol üstlendi.

68’liler Vakfı’nın kurucu üyesi oldu. 1980 sonrası siyasete atıldı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti’sinde iki dönem İl yönetim kurulu üyeliği iki dönem de kurultay delegeliği yaptı. 1994 yerel seçimlerinde partisi tarafından Bursa Merkez, Yıldırım İlçesi Belediye Başkanlığına aday gösterildi. Partisinin, Cumhuriyet Halk partisi ile birleşme kararı alması üzerine CHP’ye katıldı. Siyasi etkinlikleri yanında sivil toplum örgütleri ve eğitimle yakından ilgilendi. Uludağ Üniversitesi Kampüsü yakınında bulunan Görükle’de yaptırdığı  “ÜNİKENT” isimli modern öğrenci evleriyle ilgi çekti. Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.  Yönetim kurulu üyeliği ve 2005-2010 yılları arasında üç dönem yönetim kurulu başkanlığı yaptı.

2011 yılında kentlilik bilinci ve büyük bir tarihsel birikime sahip Bursa’nın, sosyal yaşamı, ekonomisi ve kendine has kültürel birikimini bir noktada toplayarak kent belleği oluşturmak amacıyla Mümin Ceyhan Bursa Kent Kültürü Araştırma Kütüphanesini kurdu. Kütüphane, Bursa’nın öz değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için kent hakkında yapılacak tarih, sosyoloji, bilim, coğrafya vb. gibi araştırmaları desteklemeyi hedeflemiştir.12 Mart 2011 tarihinde 4000 basılı ve bir o kadar da dijital koleksiyonla hizmete giren kütüphane bir araştırma ve ihtisas kütüphanesi olup Bursa ile ilgili araştırma yapmak isteyen herkesin kullanımına açıktır.