USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İlk Şehirlerarası Ulaşım

Anadolu'nun direniş hikâyesine tanıklık edeceği süreçte, 1901 yılında dünyaya gelen Kâmil Koç, ruhuna işleyen mücadeleci yanına uygun bir iş koluna, neredeyse Cumhuriyetle eşzamanlı olarak adım atar.

19-02-2016

Bilecik-Pazaryeri'nde doğup büyüyen bu yalnız adam, diğer aile fertlerinin tek uğraşı olan topraktan koparak, askerliği sırasında komutanından aldığı tavsiyelerle yola çıkar.

1923-1926 arası, manda arabalarıyla yuk taşımacılığından, motorlu araçlarla taşımacılığa geçiş yıllarıdır. Bursa ilinden ehliyet alıp, Bilecik'ın Karaköy İstasyonundan Bursa'ya ilk kombine taşımacılığına yolcuları da dâhil ederek başlattığı girişim, yol ve araç yoksunluğunun yolculuk koşullarını zorladığı Cumhuriyet dönemindeki yolcu taşıma serüveninin 'ilk'idir. Benzinin tenekesi 5 TL, araç fiyatları 1500 TL'dir. Kâmil Koç, taşımacılığın gelecek vaat ettiğinin farkındadır ve atılımlarına yön verir; çok geçmeden de kesintisiz çalışmanın karşılığını alır. 1927'de, kendisine ait üç, şahıslara ait yedi araçla, Koç Birlik adlı ilk şirketini kurar. 1948 yılına kadar rakipsiz çalışacağı bu alanda açılan her yol, hizmet zincirinin yeni bir halkası olacaktır.

Bu arada İkinci Dünya Savaşı döneminde, otobüs ve kamyonlarının bir kısmını ordunun hizmetine verir. 30'lu yılların sonlarında, posta ihalesi taahhüdünü yerine getirir. Austin kamyonlarla mal nakliyesine ağırlık verir. Ereğli Kömür İşletmelerinin, SEKA Kâğıt Fabrikasının tomruk taşımacılığını üstlenir. Austin acenteliği yapar. Ancak gönlü hep yolcu taşımacılığındadır. 1933 yılına gelindiğinde Kâmil Koç, filosuna, yeıli kasa Chevrolet, Dodge ve Overland marka beş araç daha dâhil etmiş ve Bursa-Ankara karayolunda, yolcu taşımacılığına başlamıştır. Marshall yardımıyla, karayolu ağında %42'lik artış sağlanınca, 1949 yılında da dört adet Avrupa kasa Mercedes alarak, Ankara-Istanbul hattını hizmete açacak; Ege firmasını alıp, Istanbul-lzmir hattını devreye sokacaktır. Otobüs ithaline getirilen sınırlamalarla, montaj sanayine ağırlık verildiği 1965 yılında, havalı diye tâbir edilen 115 adet öz mal Apollo Magirüs'ler filoya katılır. Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine açılma girişimi, rakiplerin rahatsızlıklarıyla tetiklenen birçok sorun içeren zorlu bir mücadeleyi beraberinde getirir. Ücretsiz ikram ve hostes uygulamaları da bu dönemin 'ilk'leridir. Kâmil Koç, öngörülü bir tavırla, kurumsallaşmanın, marka olmanın adımlarını atma karanlığındadır. Cumhuriyet tarihinin ilk logo uygulamalarından biri olan ilk amblem yerini alır. Artık, kendi deyimiyle "un değil, ün peşindedir."... 70'li yıllara gelindiğinde; şoförlerin bilinçsizliği, araçların yemlenme gerekliliği, yedek parça, personel giderleri gibi ağır sorumluluklar, küçülerek büyüme ya da bir anlamda özelleştirme modelinin hayata geçirilmesini zorunlu kılar. Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu hatları kapatılır. Kiralık ve ortaklı araçlarla çalışma modeli öncelenir. Öte yandan, kız evlâtlar ve ağırlıklı olarak kız torunların varlığı, Kâmil Koç'un gelecek endişesi taşımasına neden olmakta, "bu iş benimle kâim" sözleri, Kâmil Koç tarafından giderek daha fazla dile getirilmektedir. Bu zorlu mücadelede yorulan kalbi, ağır bir hastalık döneminden sonra, 11 Mayıs 1975 günü durur. 22 yaşındaki torunu Murat Gülez, yolculuğu sürdürmek üzere iş başına gelir. Henüz üniversite öğrencisi olan kardeşi Sena Gülez (Kaleli) de ağabeyine yardım etmek üzere kolları sıvar. Bütün kademelerde görev alır. 90'ların başında, daha önceki yıllarda başka alanlara yönelmeye başlayan Murat Gülez, bu yolculuktan uzak kalır. Şu anda Kamil Koç'u Sena Gülez(Kaleli) ve Sema Gülez yönetmektedir.

Murat Kuter