USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İbrahim Orhan

İşadamı, Orhan Holding yönetim kurulu başkanı

06-11-2015

Yenişehir-Barcın’da ilkokul 3. sınıfa kadar okudu. Ailemisinin kararıyla Yenişehir’e taşındık. Ortaokulu da Yenişehir'de bitirdi. Liseyi ise Bursa Erkek Lisesi'nde okudu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'ne girdi. Makine Mühendisi olarak okulu bitirdiği yıl babası iflas etti. Sonradan babası işlerini yoluna koydu.

1966 yılında, Karayolları Ankara Merkez Atölyesi'nde aldığı eğitimden sonra, Karayolları Kayseri 6. Bölge'de işletme şefi olarak işe başladı. Ancak aklında hep Bursa’ya dönmek vardı… 1968 yılında Karayolları Bursa 14. Bölge'ye Atölye Şefi olarak tayini çıktı. Sonunda Bursa’daki görevime başladı. Uzun araştırma ve temaslarından sonra hayalindeki işi buldu ve Alarko'ya girdi. Vakko’dan Coca-Cola’nın Bursa fabrikasına, Oyak Renault’tan Sümerbank’a kadar birçok şirketin havalandırma ve su sistemlerinin kurulmasında şantiye şefliği yaptım.

Hayalinde hep “kendi işini yapmak” vardı. Bu hayalini 1972 yılında gerçekleştirdi. İki arkadaşıyla beraber tesisat malzemesi pazarlamak ve sanayi binalarına tesisat montajı yapmak amacıyla Teknik Malzeme’yi kurdu. O günlerdeki kadro iki işçiden oluşuyordu. Tesisat işinden sonra 1979’da Oyak Renault’nun isteğiyle onlara koltuk süngeri üretimine başladı. Süngerin “S”sini dahi bilmezdi… O istek Renault’dan geldiği gün ülkede otomobil almak için insanlar sırada bekliyordu. 25 bin arabanın üretildiği o yıl, şirketin park yerinde, süngersizlikten koltuksuz olduğu için satışa veremedikleri 5 bin civarında araba vardı. Bunun üzerine bir ay içinde üretime ve böylece müteahhitlikten yan sanayiciliğe geçiş yaptılar. Yine Oyak Renault’nun isteği üzerine 1987’de komple koltuk üretimine başladı. Bugün Orhan Holding bünyesinde 21 şirket ve 24 fabrika bulunuyor. Bunların büyük bölümü üretime yönelik faaliyet gösteriyor. Bu şirketler yurt içi ve yurt dışındaki tesislerinde kumaş ve koltuk kılıfı, komple koltuk ve koltuk komponentleri, blok sünger, egzos, yakıt hortumu, plastik extrüzyon parçaları, metal ve sac parçalar, esnek kumanda telleri, vites mekanizması, plastik enjeksiyon parçaları ile yay üretimi gerçekleştiriyor.

Oryapı” şirketi, inşaat sektöründe varlık gösteriyor. Bursa ve Eskişehir’de BMW, Mini ve Range Rover araç satışı ve servis hizmeti de veren Grup, “Uray Sigorta” şirketiyle, bireysel ve kurumsal sigorta poliçesi satışı ve hasar takibi yapıyor. Benzinlik ve market işletmelerine de sahip olan Orhan Holding, turizm alanında da varlık gösteriyor. Turizmde Antalya Belek’teki “Hotel Sillyum” ile hizmet veriyor.

Ziraat ve hayvancılık konusunda da hobi amaçlı yatırımları var. “Orhan Tarım” ismi altında meyve, sebze ve hayvancılık ile uğraşıyor. Bin büyük baş hayvan kapasiteli modern ahır ve süt sağım ünitesine sahip. İki bin dönüm arazide ise meyvecilik ve tohumluk buğday üretimi yapıyor.

6 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Grup, ABD’de 3, Fransa, İspanya, Slovakya, Meksika, İngiltere, Macaristan ve Romanya’da ise birer tesisi bulunuyor. Avrupa’nın koltuk kılıfı ihtiyacının yüzde 13’ünü, koltuk kılıfı plastik profilinin ise yüzde 25’ini karşılıyor. Grup, ağırlıklı olarak İspanya, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Arjantin ve Brezilya’ya ihracat yapıyor.