USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Engin Yenal

Akademisyen

11-11-2015

İlk ve Orta öğrenimini doğduğu kent olan Bursa’da yapan Yenal  ,Yüksek öğrenimini İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi-Yüksek Mimarlık Bölümünde tamamladı.(1955-1961) .Daha sonra A.B.D.de Pittsburgh ‘daki Carnegie Technology İnstitute’de “Urban Design “(Kentsel tasarım ) öğrenimi gördü.(1963-1964)

Mesleki yaşamına Mimar olarak İsviçre’de Zürich’te başladı.(1961-1963).Daha sonra 1964-1966 arasında gene İsviçre’de Kentsel tasarımcı olarak çalıştı.Askerliğinden sonra İstanbul’daki bürosunda Mesleki yaşamını (1966-1970) sürdürdükten sonra da 1974’ e dek Uluslararası proje çalışmaları için Zürich ve New York’ta bulundu.

1974 teki Doktora çalışması ile Akademik kariyerine başladı. İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisinde görevli iken , 1977’de Kanada’nın Quebec kentinde bulunan Laval Üniversitesi Mimarlık okulunun Türkiye programını kurdu.(1998 ‘de Bursa’da Cumalıkızık ve Misi köylerini konu alan projelerin de hazırlandığı program;  2002 senesine kadar sürmüştür.)

Bu arada Kanada ve A.B.D.de değişik Üniversitelerde Konferanslar verdi, akademik çalışmalara katıldi. Bu çalışmalar arasında en önemlisi: 1986’da  Ağa Han Mimarlık  Programının A.B.D.de Harvard ve M.I.T. de bulunan Lisans üstü programına Konuk Öğretim üyesi olarak katılmasıdır. Yenal,  Ağa Han Mimarlık ödüllerinde 1983 ve 1986 yıllarında iki kez “Nominator”( Ödüle Aday proje  seçici ) görevinde de bulunmasının yanısıra; 1986 yılında Fas’ın Marakeş kentinde  yapılan törende aday gösterdiği  SSK Yapılarının mimarı Sedat Hakkı Eldem adına,ödülü alma  onurunu da yaşadı.

Yenal’ın Mesleki yaşamında çok önemli yeri olan dönem ise :  1994-1995 yılları arasında Bursa Büyükşehir  Belediyesinde yaptığı Başkan Danışmanlığı görevidir.Erdem Saker’ in Başkan olduğu bu dönemde Yenal, Mesleki ve Akademik yaşamının tüm birikimlerini ,deneyimlerini doğup büyüdüğü kentin hizmetinde kullandı.Uygulamalarına  yönelik olarak yeraldığı projelerden birkaçı: Bursa 2020 Kentsel gelişimi,Ulaşım Master planı,Hafif Raylı Sistem ,Gökdere Bulvarı,Kent kütüphanesi,Anadolu Arabaları müzesi,Fabrika i Hümayun Kültür merkezi,Tayyare Kültür merkezi vbg.dir .Yenal ayrıca Bursa Araştırmaları Enstitüsü’nün Kurucu üyeleri arasında yeraldı; Gündem 21 kuruluşunda da  değişik görevlerde bulundui.

AKADEMİK  ETKİNLİK VE ARAŞTIRMALAR

Yenal’ın Akademik araştırmalarında Mimari mirasın korunmasına yönelik konularda olanları  önemli bir yer tutar. Avrupa Konseyinin 1975 Avrupa Mimarlık yılını kutlama törenleri -Zürich hazırlık toplantısına katılan  Yenal,o yıllarda ülkemizde pek bilinmeyen Anıt ve Sit kavramlarının tanımlanması ve yaygınlaştırılması  yolunda (daha sonra Doçentlik  tezi olarak derlenecek ) Akademik araştırmalarda bulundu,toplantılara katıldı.Bologna,Krems ve Graz kentlerinde yapılan uygulamaları yerinde gözlemleyen Yenal,izlenimlerini Makale ölçeğinde  çeşitli dergilerde yayınladı.

YAYINLAR

Yenal’ın Kentsel tarihe yönelik araştırmaları, 1974’ te İstanbul Güzel San’atlar Akademisi ,Yüksek Mimarlık Bölümü Şehircilik kürsüsünde yaptığı Doktora tezi ile başlamaktadır. ( ” Tarihsel Perspektivde Ege Bölgesi kıyı kesiminde Yerleşme ve Kenkleşme düzeni evrimi “ konulu olan tez yayınlanmamıştır.)

1975’te  Leicester Üniversitesi (Birleşik krallık) ndeki “ Urban History  Group “ (Kentsel tarih Araştırma grubu) na da katılan Yenal’ın bu grubun  araştırma ve çalışmalarına  yönelik ilk katkısı :   A.B.D.de Vance Bibliographies serisi içinde 1978’te yayınlanan : “Ottoman City in Comperative perspective “ (  Karşılaştırmalı Perspektivde Osmanlı kenti )  konulu Bibliografyası sayılabilir.

(A.B.D.de İngilizce olarak yayınlanan  Bibliografyanın  genişletilmiş Türkçe baskısı  ise 1986’da TTOK ( TürkiyeTuring  ve Otomobil Klübü ) tarafından “ Karşılaştırmalı  Tarihsel perspektivde 1453-1923 ,Osmanlı Başkenti ile ilgili Batı kaynaklarından seçilmiş bir kaynakça denemesi “ başlığı ile yayınlanmıştır.)

Yenal’ın Akademik araştırmalarında (1975 sonrasında)   Osmanlı Kent Tarihi yazımına odaklandığı görülmektedir.Bursa ve İstanbul’u konu alan çok sayıda makaleden sonra , kitap ölçeğinde, katkıda bulunduğu  yayınlardan  ilki  1995 ‘te İngilizce olarak hazırlanan “Reflections of Paradise-Silks and tiles from Ottoman Bursa “ (Cennetten yansımalar-Osmanlı Bursa’sından ipekler ve çiniler )”  olmuştur. Büyük boy(Folio) olarak Yurtdışında basılan bu kitap,gerçek  bir Görsel Şölen niteliğinde Osmanlı Bursa’sını tanıtmaktadır.

Derlediği Bursa konulu diğer bir kitap ise 1996’da yayınlanan “ Bir Masaldı Bursa “ dır.Bursa’yı farklı  konularda  çok yönlü ve çok kapsamlı olarak ele alan bu kitabın ; Kentsel monoğrafi türündeki yayınlara çağdaş boyutlarda öncülük  yaptığı söylenebilir.

2000 yılında ise  Kentsel tarih yazımında değişik yaklaşımlar sergileyen” Bir Kent İstanbul : 101 Yapı “ yayınlanmıştır. (Bu kitap 2011 yılında  İngilizce olarak da basılmıştır.)

 Yenal’ın Fotoğraf kullanımı öncesi Anadolu’ya gelen gezgin- çizerlerin özgün çizimlerini derlediği  iki kitabın ilki  1998 de yayınlanan “ Jules Laurens’in Türkiye yolculuğu” ikincisi ise 2003’de yayınlanan “Bir zamanlar Türkiye “ dir. (Her iki  kitapta da XIX Yüzyıl Bursa’sından belgesel nitelikli    izlenimler  görüntülenmiştir.)

Yenal’ın Osmanlı Bursa’sını  Çağdaş yöntem ve yaklaşımlarla ,her yönü ile ele alarak irdeleyen son  iki kitabının  ise ; 2012 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesince yayınlandığı görülüyor.Yapılı çevre ve yapıları özgün görsel belgeler eşliğinde yorumlayan bu kitaplar : “ Osmanlı(Baş)kenti Bursa “ ve “Osmanlı Mimarlığı Erken döneminde Bursa’da Yapıların oluşumu “dur.Uzun yıllardır her iki konuda kapsamlı yayınlar yapılmadığı anımsandığında ; bu kitapların Osmanlı kentini tanımada ne denli önemli olduğu belirginleşir.