Taşınmazların durumu ve Bankalar Birliği Yapılandırması konusunda Denetim Kurulundan açıklamalar!

Biliyorsunuz ki Bursaspor Kulübü’nün taşınmazları kulübün içinde bulunduğu maddi krizi aşmak adına sıcak para kaynağı olarak görülüyor.

Bursaspor Yönetim Kurulu da bu mali darboğazda nefes almak için benzinlik ve Dereçavuş arazisinin satışından gelecek parayı dört gözle bekliyor.

Bursaspor camiasından bu satışlara destek verenler olduğu gibi, vermeyenlerin olduğunu da biliyoruz.

Bu nedenle derneklerde taşınmaz satışının ihale ile yapılmasının zorunlu olup olmadığını öğrenmek adına yönetim kurulundan birkaç kişiyi arayacaktım ancak geçen hafta yönetici Ömer Faruk Şahin’in basına taşınmaz satışı konusundaki tek yetkilinin Başkan olduğunu söylemesi üzerine yöneticileri aramaktan vazgeçerek, geçtiğimiz Cuma günü Denetleme Kurulu Başkanı Yalçın Cambaz’ı aradım.

Cambaz konu hakkında “Dernekler Kanunun 22. maddesi gereği, dernekler genel kurullarının yetki vermesi üzerine yönetim kurulu kararıyla taşınmaz mal satabilirler. Bu yetkiler Mali ve Seçimli genel kurullarda alınmaktadır.

Bu satımlar Kamu İhale Kanunu’na tabi değil, yani ihale ile yapılması daha uygun olmakla beraber böyle bir zorunluluğu da bulunmamaktadır. Hukuki değerlendirme bu yönde olmakla birlikte, bu durumun genel kurul üyeleri ve Bursaspor’a gönül verenler tarafından değerlendirileceği hepimiz tarafından biliniyor. Satış işleminin gerçekleşmesi halinde sonuçlarının Bursaspor camiasına anlatılması yetki ya da onay almak anlamında değil ama camia bilgilendirme için önemli ve faydalıdır”

“Yönetim Kurulunca taşınmaz satışına karar verilmesi ve bu satışında ihalesiz yapılması halinde Yönetim Kurulunun Genel Kurulu Vekil sıfatıyla temsil etmesi sebebi ile SPK Lisanslı bir kuruluş tarafından değerleme yapılması ve satışlarda bu değerlemenin de göz önünde bulundurulması gerektiği 28.01.2018 tarihinde kurulumuzca Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirilmiştir. Satış henüz gerçekleşmemiş (Cuma 13.00 gibi konuştuk), satışın gerçekleşmesi halinde Yönetim Kurulu bu konuda Bilgilendirme yapacağını düşünüyoruz.” ifadeleriyle oldukça açık olarak bilgilendirmede bulundu.

BANKALAR BİRLİĞİ BİZE NEFES ALDIRABİLİR

Bankalar Birliği ile TFF arasında kulüp borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmalar konusundaki gelişmeleri sorduğumda; “Şu an yapılandırmanın içeriği, vade ve faiz konusunda bir belirsizlik söz konusu tüm kulüplerin nakit akış tabloları istendi. Bankalar kulüplerin yılda ne kadar yapılandırma geri ödemesi yapabileceklerini bu tablodan görmektedir. Buna göre; olması gereken yapılandırma rakamının bankalar tarafından kulüplerin ödeme kapasitesini aşmayacak şekilde belirlenmesidir. Tabii ki yönetim kurulunun da bu konudaki kararı önemli, borcun ne kadarının yapılandırılmasına talep edecekler, zannediyorum ki onlarda vade ve faiz oranlarını beklemektedirler. Daha önce Yönetim Kuruluna bildirdiğimiz üzere, borcun tamamı değil ancak uygun vade ve faiz uygulanırsa önümüzdeki 1 yıllık süreçte vadesi geçen futbolcu alacakları, personel alacakları ve kadro maliyetini çıkaracak nefeslenmemizi sağlayacak bir rakam gündeme alınabilir olduğu kanaatindeyiz.

Sonuçta faiz yükü altına girilecek, bu kredi kulübümüzün sadece zaruri acil ödemesi gereken borç kalemlerini kapsamalıdır. Kredi miktarı arttıkça faiz yükü artacaktır. Her kulüp açısından olduğu gibi Bursaspor tarihinin de belkide en yüksek miktarlı sözleşmesi olacak bu yapılandırma, farklı görüşlerin değerlendirilmesi önemlidir. Diğer kurullarımızda tavsiye niteliğinde fikirlerini dile getirebilir. Tabii ki Konu ile ilgili son karar Bursaspor Yönetim Kurulu’nca verilecektir.” dedi.

RAPORLARI HERKESİN ANLAMASINI İSTİYORUZ

Ardından Mali Genel Kurula ait çalışmaları sorduğumda Bursaspor kurulduğu günden bu yana denetleme kurullarının var olduğunu ancak bugüne kadar denetleme kurulu raporların matbu evrak üzerinde tarih değişikliği yapılarak genel kurula sunulduğunu belirtti.

Yalçın Cambaz sözlerinin devamında şöyle dedi “Ülke futbolunda bu durum böyledir. Biz güzel bir şey yapmak istiyoruz, anlaşılabilir ve grafiklerle desteklenmiş bir rapor olacağı umudu taşıyoruz. Tüzük gereği iç denetim gizli olduğu için konuşabildiğimiz ve raporu sunabildiğimiz tek mecra ancak mali genel kurullardır. Çalışmalarımızı ancak orada paylaşabiliyoruz ancak; mali genel kurulların ülkemizde ve kulübümüzde kongre üyeleri tarafından seçimli genel kurullar kadar cezbedici görülmediğinin farkındayız. Genelde rakamlar okunur, kimse ne okunduğunu anlamaz okuyanlarda anlatmaktan ziyade prosedürü yerine getirmek için raporları okur. Daha sonra eller kaldırılıp indirilerek kongre sonuçlanır.

Geçtiğimiz sene yapılan mali kongrede yaklaşık 200-250 kişi vardı ya da yoktu, sanılanın aksine kulüplerin kaderleri Seçimli Genel Kurullardan ziyade Mali Genel Kurullarda çizilmektedir.

Sade ve grafiklerle desteklenmiş anlaşılabilir rapor hazırlamaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar kulübümüzde ileride görev yapacak Denetim Kurulları içinde bir başlangıç olacak, zamanla içeriği daha zenginleştirilecektir. Yönetim Kurulları bu çalışmalardan faydalanmak isterse onların çalışmalarına da destek verecek, aynı zamanda Kongre üyelerimizi de aydınlatacaktır. Bu vesileyle ilk toplantıda salt çoğunluk sağlanması mümkün görünmediğinden ikinci oturuma üyelerimizin katılımlarını bekliyoruz.

Son olarak geçirmiş olduğu rahatsızlık sebebi ile sağlığını sorduğumda; “İlaç tedavi süreci halen devam ediyor. 2 hafta kadar zaman kaldı, çok daha iyiyim” ifadeleri ile sağlığı hakkında bilgi verdi.

Umarım bu cevaplarla Bursaspor Kongre Üyeleri ile Bursaspor camiasının kafasındaki soruları aydınlatabilmişizdir.