USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İbadete kapalı olan dergahta cem töreni

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Hacı Bektaş Veli Dergâhının ibadete açılmasını isteyen Alevi Sivil Toplum Örgütleri, 188 yıldır Alevilere ibadet için kapalı olan Hacı Bektaş Veli Dergahında Cem yaptı. Türkiye’nin bir çok ilinden yüzlerce Alevinin katıldığı ve Hacı Bektaş Veli Postnişi Veliyettin Ulusoy önderliğindeki Cem’i Alevi Dedesi Mehmet Turan yönetti.

İbadete kapalı olan dergahta cem töreni
05-07-2015 02:41
Google News

Hacı Bektaş Veli Dergahının Alevilere teslim edilmesi ve ibadete açılması için bir araya gelerek ‘Dergahına Sahip Çık’ insiyatifini oluşturan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı, Biritanya Alevi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri yetkilileri, ibadete kapalı olan Hacı Bektaş Veli Müzesi içerisinde Cem töreni gerçekleştirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan özel izin ile gerçekleştirilen Cem, Hacı Bektaş Veli Postnişi Veliyettin Ulusoy önderliğinde Alevi Dedesi Mehmet Turan yönetiminde yapıldı. Dergah önündeki Cem öncesinde Hacı Bektaş Veli Postnişi Veliyettin Ulusoy ve beraberindeki Alevi Ddeleri Hacı Bektaş Veli Dergahını ziyaret ederek Cem için niyaz aldı.
Daha sonra ise yoğun bir katılımla yaklaşık 3 saat süren Cem gerçekleştirildi.
Cem töreni ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, Türkiye genelinde Alevilere ait olan tüm dergahları devletin elinden alacaklarını söyledi. Dergahların Aleviler için ibadete açılması konusunda girişimlerini sürdürdüklerini kaydeden Demir, “ Biz Aleviler uzun yıllardır devletin el koyduğu dergahlarımızda ilk kez Cem yapıyoruz. Daha önce bunla ilgili olarak çeşitli girişimlerimiz oldu, küçük çapta Cemler yapıldı ama ilk kez Türkiye’deki ve Avrupa’daki Alevi gurupları ortaklaşa Hacı Bektaş Veli Dergahında Cem yapıyoruz. Bu bizim için çok önemli. Bundan sonra sürekli hale getireceğiz. Biz seçimden çok önceleri Sayın Başbakan ile bir toplantıda dergahlarımızın artık geri verilmesi noktasında bir çalışma yapılmasını istemiştik. Burada hem zorunlu din derslerini hem de Diyanet İşleri Başkanlığı’nı gündeme getirdik. Ayrıca dergahların Alevilere verilmesini istedik. Sayın Başbakan o dönem söz vermişti. Seçimden sonra bunun bir masa etrafında oturularak konuşulmasını söylemişti. Fakat şu andaki siyasi tabloya baktığımızda ne olacağını bizde bilemiyoruz. Herkes şunu bilsin ki Aleviler artık eski Aleviler değil. Biz her şeye rağmen bundan sonra buralarda Cem yapmaya devam edeceğiz, bu dergahlar bize verilene kadar. Sadece Hacı Bektaş Veli değil tüm dergahları biz elde edeceğiz. Bütün dergahlarımızı devletin elinden geri alacağız. Oralarda Cem yapacağız, ibadet yapacağız ve bu ibadet şeklimize el koymak ne devletin ne de devleti yönetenlerin ne haddi ne hakkıdır. Bundan sonraki süreç böyle gelişecek. Biz burada olmaktan çok mutluyuz. Bundan sonraki süreçte de bütün Alevi kurumları bu işe sahip çıkıp dergahları devletin elinden alma mücadelesine devam edeceğiz.” dedi.
Gerçekleştirdikleri Cem için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin aldıklarını hatırlatan Demir, “Turizm Bakanlığı’na biz başvuruda bulunduk. Sonuçta biz burada kendi dergahımız ile ilgili bir çalışma yaparken, ibadet yaparken karşı karşıya gelmek istemeyiz. Sağolsunlar onlarda bu konuda çok fazla bir engel çıkartmadı. Acı olanı şu ki; kendi dergahımızı, ibadet merkezlerimizi devletin izniyle yapıyor olabilmektir. Aleviler hiçbir dönemde bu ülkede silah eline alarak mücadele etmemişlerdir. Demokratik hak talebini, eşit yurttaşlık talebini, sokaktaki mücadelesini demokratik yollardan vermiştir. Dolayısıyla 25 yıldır bu kurumlar var olduğundan beri bu mücadeleye biz devam ederken bundan sonra kimsenin bu hakkı bizden alma şansı yok. Herkes bunu böyle bilsin” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34