USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

"Depremi 99'da öğrendik"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı" bugün (08.11.2016) Kocaeli Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi.

08-11-2016 18:05
Google News

Çalıştaya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı. Alanında uzman konukların yer aldığı çalıştayda deprem gerçeği bütün yönleriyle ele alındı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan çalıştayda depreme hazırlık için ilimizde yapılan çalışmaları anlatan video gösterisi yapıldı. Çalıştay açılış konuşmasında Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını ve depremin bizim için uzak bir ihtimal değil yakın bir tehdit olduğunu aktaran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak, "Depremi önceden kestirmek bugünkü teknoloji ile mümkün değil. Bu sebeple tedbir alarak, deprem ile birlikte yaşamayı öğreneceğiz. Belediye olarak deprem her zaman en önemli gündemimiz oldu. Bütün çalışmalarımızı bilimsel temeller üzerine inşa ettik" diyerek belediyenin yaptığı çalışmalara değindi.

Ülkemizin ve ilimizin önemli bir gerçeği olan deprem konusunun kalplerimizde ve hatırlarımızda acı bir yara  olarak varlığını sürdürdüğünü belirten Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise, "1999 yılında yaşamış olduğumuz acı tecrübe; binlerce cana, milyonlarca liralık maddi zarara, yaşanan korku nedeniyle travmalara neden olmuştur" dedi. 1999 Marmara depreminde yaşadıklarını anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, depremden korunmanın ve deprem sonrasında kurtarma çalışmalarının, deprem ile ilgili iki önemli nokta olduğunu sözlerine ekledi. Deprem konusunda ülkemizde önemli gelişmelerin yaşandığını aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Depreme elverişli olmayan binaların kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniden yapılması için başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm belediyeler ciddi atılımlar yapmıştır. Kurtarma noktasında ise, AFAD, Kızılay gibi kurumlarımızın hem teknik, hem lojistik hem de personel altyapısının hızla güçlendiği ve tüm doğal afetlere karşı hazırlıklı hale geldiği görülmektedir" ifadesinde bulundu.

1999'a kadar depremin ne olduğunun bilinmediğini, yeteri kadar öğretilmediğini söyleyerek sözlerine başlayan Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, "Depremi 99'da öğrendik. Türkiye'de birçok depremler yaşadık  ama 99 depremi Türkiye açısından bir milat oldu. Geçmişte yapılan hataları, eksiklikleri tekrar yapmamak için bu konunun sürekli güncel tutulması gerekiyor. 99 öncesi Kocaeli ile bugünkü Kocaeli arasından dağlar kadar fark var. Bugün her konuda çok çok iyi bir konuma geldik" dedi. Kentsel dönüşüm yasasının da önemine değinen Milletvekili Şeker, "99 öncesine ait binaların en kısa sürede yenilenmesi gerekiyor. Aksi takdirde beklenen İstanbul depreminde de bugün sağlam gibi görünen bu tür binaların birçoğunun yıkılacağını tahmin ediyorum. Kentsel dönüşüm yasasıyla daha güvenli ve şiddetli depremde yıkılmayan binaların yapılması amaçlanıyor. Bir insanımızın bile bu tür bir depremde burnunun dahi kanamamasını istiyoruz. Sadece güvenli binaların değil, güvenli bir çevrenin, yollarıyla, meydanlarıyla, sosyal donatılarıyla kentsel dönüşümün yapılması lazım" dedi.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Bilimsel temelde depremin konuşulacağı çalıştayın hem deneyimleri değerlendirmek hem de bundan sonrası karşılaşılacak riskleri ve kayıpları en aza indirmek adına önemli katkıları olacağına inanıyorum" dedi. Depremin bir yeryüzü gerçeği olduğunu aktaran Vali Güzeloğlu, "Depremi önlemek mümkün değil ama öngörmek ve depreme karşı önlem almak bir gerçek. Bunu yapacağız. Geçmişten bugüne yaşanmış ve ne yazık ki bedel olarak başta can olmak üzere verilmiş  kayıpların bir daha yaşanmaması temel amacımız olmalı. Bilimin yol göstericiliğinde bütün bir yaklaşıma dönük bir anlayış gelişmeli. Bizler Kocaeli olarak bunu en fazla hisseden, bu sorumluluk ile hareket eden bir kentiz" dedi. Başta çocuklarımızdan başlamak üzere deprem bilincinin oluşturulması gerektiğinin altını çizen Vali Güzeloğlu,  "İlimizde tüm okul çağındaki çocuklardan başlayarak bütün bireylerin depreme karşı, önce depremi anlamak ve deprem ile karşılaştığında soğukkanlı olarak davranması yönünde bir bilinç oluşturulması gerekiyor. Bu yönde Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin verdiği çeşitli eğitimlerle bugün tam olmasa da güçlü bir şekilde hazırlıklıyız. Bir can kaybının olmaması, en büyük amacımız. Bu çalıştayın depremlere yönelik farkındalığı arttırmasını ve hazırlık çalışmalarını hızlandırmasını diliyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayda oturumlara geçildi. 8 ve 9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen çalıştayda, Moderatörlüğünü Prof. Dr. Şerif Barış'ın yaptığı çeşitli oturumlarda, "Afetten Alınan Dersler", "Afet Riski Azaltma Çalışmaları", "Teknolojik Kazalar ve Çevresel Riskler", "Heyelanlar" başlıklı panellerde bilim insanları depremi farklı yönleriyle ele aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42