USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

ÇİZMAN, Bursa’nın çizgi romancısı

Türkiye’de Teksas ve Tommiks ile özdeşleşen çizgi roman son yıllarda yeniden ilgi görmeye başladı. Özellikle bu kitaplardan uyarlanan film ve dizilerin yüz binlerce insanı kendine çekmesiyle yeni nesil çizgi roman sayfalarını karıştırmaya başladı.

ÇİZMAN, Bursa’nın çizgi romancısı
29-07-2017 16:17
Google News

Mustafa Emre ÖZGEN / bursa.com

Kentimizde ise yaklaşık 15 yıldır Bursalıları çizgi roman ile buluşturan, gençleri bu kitaplar ile tanıştıran biri var, Levent Ertuğrul. Ertuğrul, Pirinçhan’ın üst katında “Çizman Çizgi Roman Dükkanı”nda sayısız çeşitte eseri okuyucuya sunuyor.

Her yaştan okurun Çizman’a uğradığını söyleyen Ertuğrul, çizgi romana ilginin artmasından memnun. Şimdi yayınevi kurma planları yapan Bursa’nın tek çizgi romancısı Levent Ertuğrul, bu işe bir metrelik bir tezgahta başlamış.

“ARKADAŞIM BİR HAFTADA KAÇTI!”

Çizgi roman ile ilgilenmeye nasıl başladınız?

2002 yılında Pirinçhan’ın girişinde açtığımız kitap tezgâhları ile başladım. Başka kitapçılar da vardı. Baktık ki sadece çizgi roman bir dükkân yok, biz yapalım dedik. Bir arkadaşımla beraber girişimde bulunduk. İstanbul Kadıköy’de ünlü ve oldukça geniş bir arşive sahip olan Büyülü Dükkan ile iletişime geçtik. İlk kitaplarımızı oradan aldık.

Getirdiğimiz çizgi romanları bir metre genişliğinde bir tezgâhta satmaya başladık. Başka bir işle daha ilgileniyordum. İşe birlikte giriştiğimiz arkadaşımız bir hafta sonra kaçtı! Bütün kitaplar bana kalmıştı. Tanıdıklarımın desteği ile uzun süre öyle devam ettirdim.

Çok para yatırdınız mı bu işe?

O zamanın parasıyla bin lira kadar yatırmıştık. İşler oturunca 2007 yılında bu dükkânı tuttum. Bir süre daha iki iş birden yaptım. Dükkânı sadece hafta sonları açıyordum. Sonunda sadece burası ile ilgilenmeye başladım. 

Tanıtım ve reklam için neler yaptınız?

İlk yıllarda Bursa’daki kitap fuarlarına katıldım. Çizman’ın tanınırlığı için etkisi büyük oldu. Çok fazla insanla tanıştık. Kendimizi gösterme fırsatı bulduk. Ama zarar ettik. Tabii sosyal medyanın da gücünü es geçemeyiz. Pek çok müşterimiz bize sosyal medyadan ulaşıyor. Ayrıca gelenler arkadaşlarına anlatıyor. Kulaktan kulağa yayılıyor.

Fuarlarda neden zarar ettiniz?

Öncelikle o dönem çizgi roman okuru bu kadar değildi. İkincisi ise fuarlarda stantlar için istedikleri ücretler çok yüksek. Sattığımız kitaplar da başka yayınevlerinin bastıkları. Bu yüzden yüksek kâr elde etme şansımız yok.

DİZİ VE FİLMLER İLGİYİ ARTTIRIYOR

Okurun ilgisi şimdi nasıl?

Son iki üç yıldır iyi. Yeterli değil tabii ki ama daha kötü dönemleri de gördüğüm için iyi diyebilirim. Bu ilgiyi ilk olarak NTV Yayınları’nın bastığı Dünya Klasikleri çizgi roman serisi sağladı. O serinin okuru çok fazlaydı. Dizi ve filmler bu ilgiyi arttırdı. Sinemada hangi çizgi roman uyarlaması film çıkarsa onun kitabı satmaya başlıyor. Örneğin Daredevil dizisi döneminde kitapları da fazla satıyordu. Power Rangers filmi çıktığında Türkçe çizgi romanı da yayınlandı.

BELEŞ ÇİZGİ ROMAN DAĞITTIK!

Burada zaman zaman etkinlikler de düzenliyorsunuz. Neler yaptınız?

Gerçekleştirdiğimiz ilk etkinlikte, Atatürk’ün gençliğini anlatan “Genç Mustafa” çizgi romanının yazarı Yalın Alpay’ı misafir etmiştik. Burada okurlarla sohbet ortamı yakalamıştık. Sonraki dönemde Amerika’da “Free Comic Book Day” olarak bilinen “Beleş Çizgi Roman Günü” etkinliklerimiz oldu. Bu özel gün için basılan çizgi romanlar, gelenlere ücretsiz olarak veriliyor. Aynı zamanda İngilizce ve Türkçe çizgi romanlarda da indirimler, kampanyalar, çekilişler yapıyoruz. Yani geleni kesinlikle boş göndermiyoruz. Önemli olan insanlar okuma alışkanlığı kazansınlar. Çizgi romanın sadece çocuklara yönelik bir alan olduğu algısını yıkıp her yaşa, her insana hitap eden çizgi romanlar olduğunu göstermek istiyoruz.

BURSA’DA COSPLAY

Beleş Çizgi Roman Günü etkinliklerimizde çeşitli katılımcılar “cosplay” de yapıyorlar. Cosplay, kişinin sevdiği karakterin kostümünü kendi hazırlayıp giyerek gelmesi. Maskeli balo gibi düşünebilirsiniz. Kişi kendine Superman kostümü, Kara Murat kostümü yapıp buraya geliyor. Gelenler onunla fotoğraf çekiliyor. Eğlenceli saatler geçiriyorlar. Bunlar güzel hobiler. Gençler okuyor ve üretiyor. Zararlı alışkanlıklardan uzak durup sanatsal şeylerle ilgileniyorlar. Zaten çizgi roman dünyada “dokuzuncu sanat” olarak bilinir.

“HEDEFİM YAYINEVİ”

Geleceğe yönelik planlarınız neler?

Etkinliklere devam edeceğiz. Daha çok insanı çizgi romanla tanıştırmak için çalışacağız. Yayınevi kurmak istiyorum. Önemli çizgi romanları Türkçeye kazandırmak hedefim.

Dergi ve fasikül formatı yerine cildi mi tercih ediyorsunuz?

Ciltte konu başlayıp bitiyor. Gelecek sayı devam edecek mi etmeyecek mi problemi yok. Ayrıca yakın zamanda Türk yazar ve çizerlerin cilt formatında çizgi romanları yayınlandı. Seyfettin Efendi ve Şehzade Yangını gibi ciltler iyi sattı.

Yayınevi Bursa’dan zor olmayacak mı?

Türkiye’deki çizgi roman piyasasında pek çok insan tanıyorum. Geniş bir çevrem var. Sorun yaşayacağımı sanmıyorum.

Peki piyasa nereye gidiyor? İlgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlgi iyi ama artmalı. Avrupa’da üç yüz bin, dört yüz bin satan çizgi romanlar var. Türkiye’de en iyi satan beş bini buluyor ya da bulamıyor. Talep var. Artış var. Devam edeceğini düşünüyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33