USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CHP'li belediyeye tepki

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay, Antalya'da Muratpaşa Belediyesi'nin, CHP'nin seçim bildirgesinde 'Belediyelerin esnafla rekabet etmesini önleyeceğiz' yazmasına rağmen seyahat acenteciliği işine soyunduğunu belirterek, tepkisini dile getirdi. Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal, "Sektörü tedirgin edecek hiçbir şey yok. Amacımız sektörle rekabet değil" dedi.

CHP'li belediyeye tepki
10-07-2015 16:42
Google News

Muratpaşa Belediyesi, şirketi Falez AŞ bünyesinde kurulan DaiDai adlı tur şirketiyle 'Türkiye'mizi tanıyalım' adıyla proje başlattı. Amacı 'Şu ana kadar ekonomik nedenlerle turizm aktivitelerinde bulunamamış ya da turizm alışkanlığı olmayan komşularımıza en ekonomik şekilde yurt gezileri hazırlıyoruz' şeklinde ifade edilen çalışmayla belediye, herhangi bir tur firmasının portföyünde yer alan geziler düzenlemeye başladı. Günübirlik ve konaklamalı olmak üzere çok sayıda tur düzenleyen şirket, ilk müşterilerini 15 Haziran'da Çanakkale'ye uğurladı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi de olan şirketin, CHP'nin 'Yaşanacak Bir Türkiye' seçim bildirgesinde 'Belediyelerin esnafla rekabet etmesini önleyeceğiz' yazmasına rağmen hayata geçirilmesi, eleştirilere neden oldu. 2 gece 3 günlük Çanakkale- Ayvalık turunu 335 liradan satan şirket, 2 gece 3 günlük Kapodokya turunu 305 lira, 2 gece 4 gün İstanbul turunu 395 lira, 4 gece 6 gün Güneydoğu Anadolu- GAP turunu 680 lira, 2 gece 3 günlük Ayvalık - Bozcaada turunu 360 liradan satıyor. 5 gece 7 gün süren ve fiyatı 830 lira olan Karadeniz- Batum turu da düzenleyen şirket, diğer şirketlerde olduğu gibi müze ve ören yeri giriş ücretlerini, öğle yemekleri ve olası diğer harcamaları fiyata dahil etmiyor. Turlar karayoluyla gerçekleştirilirken, belirlenen fiyatların 2 ve 3 kişilik odalar için geçerli olduğu belirtildi. Konaklamalı turların yanı sıra şirket günübirlik Kekova batık kent tekne turunu 60 liradan, Köprülü kanyon rafting turunu da 50 liradan satıyor.

60 BİN KİŞİNİN EKMEK YEDİĞİ SEKTÖRDE OYUNCU OLDU

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay, Antalya genelinde 750 civarında seyahat acentası bulunduğunu, bunun yaklaşık 500'ünün Muratpaşa ilçe sınırlarında olduğunu söyledi. Bu seyahat acentalarının okul gezilerinden outdoor aktivitelere çok geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiğini belirten Altınay, Muratpaşa Belediyesi'nin de bu sektöre dahil olmasına ilişkin şöyle konuştu:

"Belediye, tabii ki Muratpaşa'da ekonomik nedenlerle tatile gidemeyen insanların varlığının tespit etmişse buna ilişkin faaliyet yapabilir. Ancak bahsettiğimiz alan turizm. Seyahat acenteleri, aileleriyle birlikte yaklaşık 60 bin kişinin geçimini sağladığı, ekmek yediği, neredeyse ilçenin ana sektörlerinden biri. Böylesi bir ihtiyaç karşısında belediye sektörü toplar, 'Böyle bir ihtiyaç var. Nasıl yapabiliriz?' diye sormasını beklerdik. Ortak bir çabanın içine girebilirdik. Kaldı ki, SAYD'ın davetli olmadığı bir toplahtıda belediyenin 10'a yakın acente ve TÜRSAB yönetim kuruluyla bir araya geldiğini biliyoruz. Bu toplantılarda çözüme ulaşmak yerine belediye kamu gücüne sahip bir kurum olarak sektöre oyuncu olarak girmeyi tercih etmiştir."

'İSTESELER BİZ YAPARDIK'

SAYD olarak gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde yaklaşık 3 bin 500 kişiye ücretsiz seyahat imkanı sunduklarını aktaran Altınay, "Bunların yaklaşım maliyeti 180 bin lira civarındaydı. Eğer Muratpaşa Belediyesi bize, 'Muratpaşa'da hayatında hiç tatile gitmemiş, gidememiş 3 bin kişi var' deseydi belki ücretsiz olarak da bu hizmeti gerçekleştirirdik" dedi.

REKABET KURULU'NA GİDERİZ

Altınay, belediye şirketinin turlar için sunduğu fiyatların iddianın aksine piyasanın çok altında olmadığını, hatta daha uygun turları acentelerden bulmanın da mümkün olduğunu aktardı. Ancak şirketin bu fiyat politikasından vazgeçip tur fiyatlarında indirime gitmesi durumunda piyasa dengelerini bozacağını savunan Altınay, "O zaman da bize tek çare kalıyor, Rekabet Kurumu'na başvurmak" dedi.

UCUZA MAZOT SATSIN

Muratpaşa Belediyesi'nin bu bakış açısıyla birçok sektörde faaliyete başlamak zorunda kalacağını savunan Altınay, "İnsanlar evlenecek, ev eşyası pahalı, mobilyacı açabilir, maliyetine altın satacak kuyumcu açabilir. Hatta mazot pahalı, akaryakıt istasyonu açabilir. Bizim belediyeden daha farklı beklentilerimiz var. İlçenin kültür ve sanat alanında yaşam kalitesini daha yukarıya taşıyacak bir uluslararası sergi salonu yapabilir ve Falez AŞ buraya dünyaca ünlü koleksiyonları getirip, bilet satabilir. Tiyatro salonu yapıp kapalı gişe oynayan tiyatroların gelmesini sağlayabilir. Bir yayınevi, bir kitabevi kurabilir" diye konuştu.

GEZİ KÜLTÜRÜNÜ ÖZENDİRİYORUZ

Belediye Başkanı Ümit Uysal ise turizmin bir alışkanlık olduğunu belirterek, "Bizim yaptığımız iş seyahat eden insan sayısını artırmaya dönüktür. Lüks seyahati değil, gezi kültürünü özendirmek istiyoruz" dedi. 'Fiyat farkı yok' iddiasının aksine kendisinin ilanlar üzerinden yaptığı bir inceleme sonucunda yüzde 40'a yaklaşan oranda indirimin söz konusu olduğunu belirten Uysal, şöyle konuştu:

"Bu fiyat farkıyla biz geçmişte seyahat etmemiş, belediyenin de seyahat etmeye özendirmesiyle böylesi bir kitleye ulaşabiliriz. Belediyeler bu işi sonsuza kadar yapamaz ama bu insanlar toplam turizm piyasasına dahil olurlar. Belediyeyle Çanakkale'ye giden insanlar seyahat acentesiyle Makedonya'ya gitmek isteyecek. Sektörü tedirgin edecek hiçbir şey yok. Sektörle rekabet değil amacımız. Sektöre zarar değil faydamız olacaktır. Belediyenin itibarını, prestijini değerlendirerek, bir miktar da fiyat avantajı sunarak yeni bir turizm kitlesine ulaşabilirsek sektörü canlandırır."

FİYATLAR PİYASANIN ALTINDA

Şirketin 2 veya 3 yıldız standardında seyahat imkanı sunduğunu ve kendilerinin piyasadan aldıkları fiyatların sundukları fiyatların üzerinde olduğunu belirten Uysal, "Talep esnekliğini karşılamakta rahat etmek istedik. Talep olduğunda çalışmak, olmadığında çalışmamak istedik. Piyasa bize bütün risklerini de fiyatlandırıyor" dedi.

Acenteler içinde tedirgin olan sınırlı sayıda firma bulunduğunu, bunu da anlamakta zorlandığını belirten Uysal, "Belediyenin et firması, asfalt firması kurduğunu görüyoruz. Bu firmaların değişik yerlerde, hiç alakası olmayan yerlerde işletmecilik yaptığını görüyoruz. Niye bunlara kimse tepki göstermiyor" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33