USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bursalı mali müşavirlere devlet desteği anlatıldı

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), devlet tarafından yatırımcılara yönelik verilen teşvikleri üyelerine anlattı. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde Yeminli Mali Müşavir Bülent Fıçıcı tarafından düzenlenen seminerle üyeler bilgilendirildi.

Bursalı mali müşavirlere devlet desteği anlatıldı
23-02-2017 18:24
Google News

Son yıllarda yatırımcılara, gençlere, kadınlara yönelik devlet desteklerinin artması Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nı (BSMMMO) harekete geçirdi. Girişimci üyelerinin teşviklerden yararlanmasını isteyen BSMMMO bu kapsamda seminer düzenledi. Seminer öncesi oda üyelerini bilgilendiren BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, Ankara’da gerçekleştirilen Başkanlar Toplantısına değinerek ” Başkanlar Kurulu’nda iki bölümden oluşan toplantının ilk bölümünde Bursa SMMM Odası olarak en çok muzdarip olduğumuz 5 konuyu dile getirdik. Bunlar angaryalar konusu, meslekte daha çok serbest çalışanların kangrenleşmiş olan tahsilat sorunları, mesleğimizin belgesiz “Korsan” kişilerce sürdürülmesi konusu, vergi ve Sgk incelemelerinde meslektaşlarımızın yaşadığı haksız uygulamalar ve meslektaşlarımıza uygulanan KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi konusudur. Bu sorunlarımıza çözüm aranacak” dedi.

HER TÜRDE TEŞVİK İMKANI

Sönmez’in konuşmasının ardından bilgilendirme seminerinde Türkiye genelindeki illerin teşvik konusunda altı bölgeye ayrıldığını söyleyen Yeminli Mali Müşavir Bülent Fıçıcı,”Teşvikler genel, bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımların teşviki olarak dörde bölündü. Yeni girişimcilere, yatırımını büyütmek isteyenlere, gençlere ve kadınlara yönelik verilen teşviklerde KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi, işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV iadesi, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı desteği bulunuyor” dedi.

TEŞVİKLER BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Sisteme göre altı bölgeye ayrılan teşvik bölgeleri coğrafi yapıya göre farklılık gösterebiliyor. Bu kapsamda 4 farklı türe ayrılan teşviklere bir de destekler ekleniyor. Bu desteklerden birinin KDV istisnası olduğunu belirten Fıçıcı,”Buna göre yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için katma değer vergisi ödenmiyor. Teşvik belgesinin veya teşvik belgesi kapsamı makine ve teçhizatın devir işlemleri ile makine ve teçhizat listelerinde set, ünite, takım olarak belirtilen malların kısmi teslimlerinde de teşvik uygulanıyor” ifadesini kullandı.

Gümrük vergisi muafiyeti desteğinde ise yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı, makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmediğini anlatan Bülent Fıçıcı,”Kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat ile kullanılmış komple tesisin proje bazında yapılacak değerleme sonucunda, gümrük vergisiz ithali de duruma göre uygun görülebiliyor. Gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar vergi indirim desteği de var. Bu destek genel teşvik uygulamaları dışındaki yatırımlar için uygulanıyor. Yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı “Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği İndirimi” desteği kapsamında bakanlıkça karşılanıyor. En az bir yıl vadeli krediler için sağlanan faiz desteği de bulunmakta. Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 70’ine  kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmı azami ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bakanlık tarafından karşılanıyor. Bölgelerde uygulanacak oran ve tutarlar farklılık gösteriyor. 3-4-5 ve 6’ncı bölgelerdeki bölgesel yatırımlar, stratejik yatırımlar, Ar-Ge ve çevre yatırımlarında uygulanıyor. Başka bir deyişle 1’inci ve 2’nci bölge ile genel teşvik ve büyük ölçekli yatırımların teşvikinde bu destek uygulanmıyor” dedi.

YATIRIMLA SAĞLANACAK KATMA DEĞER 

Yatırım tutarı 500 milyon Türk Lirasının üzerindeki “Stratejik Yatırımlar” kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV’nin iade edilme desteğinin de bir başka kolaylık arasında olduğunu vurgulayan Fıçıcı, ”Yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının bakanlık tarafından karşıladığı bir de sigorta pirimi desteği bulunuyor. Genel teşvik uygulamaları hariç diğer yatırımlarda ve sadece 6’ncı bölge de uygulanan bir destektir. Gelir vergisi stopajı desteği ise yatırım teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken gelir vergisi stopajının asgari ücrete tekabül eden kısmının terkin edilmesi anlamına geliyor. Sadece 6’ncı bölgedeki yatırımlarda uygulanıyor. Asgari sabit yatırım tutarının 50 milyon TL’nin üzerinde olanlar için bir de stratejik yatırım desteği bulunmakta.

Yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması gerekiyor. Belge konusu yatırımla sağlanacak katma değerin asgari yüzde kırk olması da aranan şartlar arasında. Yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının 50 milyon ABD dolarının üzerinde olması da stratejik yatırım desteğinden faydalanılması için gereken koşullar arasında gösterildi” dedi.

Fıçıcı sözlerini şu cümlelerle sürdürdü;

“Büyük ölçekli yatırım teşviklerine baktığımızda asgari sabit yatırım tutarı yatırım konusuna göre farklılık göstermekle birlikte, asgari 50 milyon TL olarak belirlenmiştir. Genel teşvikte ise bölge ayırımı yapılmaksızın tüm bölgelere Genel Teşvik Belgesi verilebilir.Teşvik edilmeyecek yatırım konuları dışındaki ve asgari sabit yatırım tutarını aşan her yatırım bu kapsamda değerlendirilebilir. Asgari sabit yatırım tutarının 1 ve 2’nci bölgelerde 1 milyon TL, 3-4-5 ve 6’ncı bölgelerde 500 bin TL olması gerekli. Son olarak bölgesel teşviklere değinmek istiyorum. Bölgesel teşvik uygulamalarındaki yatırım ise asgari 500 bin TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir. Bölgelerin gelişmişlik seviyelerine göre yardım yoğunlukları farklılaştırılmıştır. Desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiştir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35