USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bursalı mali müşavirler sorunlarını masaya yatırdı

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), düzenlediği çalıştaylar ve seminerlerle üyelerini bilgilendirmeye devam ediyor. Son olarak Oda üyelerinin birçoğunun yaşadığı iş arama sürecinden, iş akdinin sonlandırılmasına kadar yaşanan sorunlar ele alınarak çözüm arandı.

Bursalı mali müşavirler sorunlarını masaya yatırdı
21-02-2017 12:30
Google News

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO)’a bağlı Bağımlı Meslek Çalışanları Komisyonu’nun Bursa’nın beş bölgesinde yapmayı planladığı çalıştayların ikincisi KOSAB Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlendi. Çalıştayda BSMMMO’nun meslek örgütü olarak sorunların çözümünde nasıl daha etkin olabileceği de tartışıldı.

Çalıştay öncesi Oda üyelerine seslenen BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “Bağımlı çalışan meslektaşlarımız Bursa’da büyüyen iş dünyasının kalbi konumundadır. Bu sebeple iş dünyasının mali müşavirlere bakış açısı bu öneme nazaran yeterli değeri görmemektedir. Ancak biz Oda olarak bağımlı çalışan mali müşavirlerin iş dünyasında hak ettiği değeri görmesi için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz; vermeye de devam edeceğiz” dedi.

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, ''Bildiğiniz gibi daha önce Odamız tarafından düzenlenen etkinlikler, Bağımlı çalışan meslektaşlarımız için ulaşım açısından ve mesai saatleri içerisinde olması açısından problem teşkil etmekteydi. Bu etkinliği KOSAB binasında düzenleyerek bu bölgede çalışan meslektaşlarımıza kolaylık sağlamayı amaçladık. Etkinliğimizin saatinin teknik olarak mesai saati dışında olması mümkün olmadığından gün sonuna doğru olması katılımınız açısından olumlu sonuç verebileceğini düşündük.

‘MALİ MÜŞAVİRLERİNİZ SİZLERİN CAN DAMARINIZDIR’

Geçtiğimiz dönem, uzun yıllardır göz ardı edilen bağımlı çalışanlarımıza yönelik bir çalışmayı gerçekleştirmiş idik. Bu çalışmada 500 yakın bağımlı meslektaşımızı bizzat iş yerlerinde ziyaret ederek bazı görüşmelerimizi işverenlerinde bulunduğu ortamlarda gerçekleştirdik. Bu görüşmeler meslektaşlarımızın çalışma ortam ve koşullarına önemli katkılar sağladı. Buradan iş dünyasına, iş adamlarına sesleniyorum. Bilindiği gibi iş yerlerinizde muhasebe servisi en kritik işlemlerin merkezidir. Bu servislere emek koyan, can veren mali müşavirleriniz sizlerin can damarınızdır. Onlara gözünüz gibi bakınız hak ettikleri çalışma koşullarını sağlayınız. Her türlü özverili çalışmalarına rağmen bir tek meslektaşımızın bile mağduriyeti durumunda biz mali müşavirlerin teşkilatı olarak her türlü imkanımızı seferber ederek, mücadele ise mücadele, hukuksa hukuk (AİHM) kadar her türlü yasal, meşru hak mücadelesini meslektaşlarımız için yürüteceğimizin bilinmesini isteriz'' fadeleriyle meslektaşlarına arkalarında hukuki yönü kuvvetli örgütlü bir güç oldukları yönünde mesaj veren Ahmet Hikmet Sönmez, bağımlı çalışan meslektaşlara yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

“İK SİTELERİ AŞAĞILAYICI İFADELER KULLANMAKTAN VAZGEÇMELİ” 

Daha sonra düzenlenen seminerle üyeleri bilgilendiren Bağımlı Çalışanlar Komisyon Başkanı Hacı Bektaş Aykut, mali müşavirlerin iş arama sürecinden başlayarak, iş akitlerinin sona ermesine kadar geçen süreçte karşılaşılan problemleri sıralayarak hem hukuki hem de eylemsel bir süreç izleyerek çözüm bulunabileceğini belirtti. Meslek mensuplarının yaşadığı sorunları daha iş arama safhasında başladığını belirten Aykut, “İnsan kaynakları web sitelerinde verilen ilanlarda belgeli muhasebeci, satın alma becerisi olan, muhasebe süreçlerine hakim, satışa destek verebilecek şeklinde aşağılayıcı ifadeler bulunmakta. Mali müşavir ilan standardı belirlenerek bu standardı insan kaynakları sitelerine TÜRMOB resmi yazısıyla birlikte gönderilmesi gerekiyor. Yayımlanan ilanların bu standartlara göre yayımlanmasını sağlayıcı girişimlerde bulunulmalıdır. Gerekirse TÜRMOB ve İŞKUR aracılığı ile de bu yazıyı ilgili ilan sitelerine gönderebilir. Bu girişim için komisyonumuz önce ilan standartlarını belirleyecek, sonrasında da sırasıyla TÜRMOB yazısını hazırlayıp ilgili görüşmeleri yapacak” ifadelerini kullandı.

“ŞİRKETLER BELGELİ MESLEKTAŞLARIMIZA SINAV YAPMAMALI” 

İş görüşmeleri anında yaşanan sorunlara değinen Aykut, “İş görüşmesi aşamasında,

zaten iş bulamama stresi yaşayan meslektaşımıza ilgili firmalar tarafından hiçbir yetkisi olmadan bilimsel ölçülebilirliği olmayan sözde yazılı sınavlar dayatmaktadırlar. Defalarca

mesleki sınavlardan ve staj sürecinden geçmiş ve ruhsatını almaya hak kazanmış meslektaşlarımız aşağılayıcı bir uygulamaya maruz kalmaktadırlar. İş görüşmelerinde yaşanan sözde sınavların yapılmaması için sırasıyla BTSO ve Odamız veri tabanında kayıtlı şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine mail yoluyla bu konudaki görüşlerimizi bildirmeliyiz. Arkasından PERYÖN Güney Marmara bölge temsilciliğiyle görüşmeler yapmalıyız. Yine PERYÖN ile bağımlı çalışan meslek mensuplarımıza karşı insan kaynakları anlayışlarının değişmesini sağlayacak projeler üretmeliyiz” dedi.

Mali müşavirlere yönelik bir iş sözleşmesinin olmaması nedeniyle iş kanunu dışında herhangi bir yasal dayanaklarının olmadığını belirten Aykut, “İş verenin bir mali müşavirle sözleşme yaptığının farkına varması gerekmektedir. Bağımlı çalışan meslek mensuplarımıza yönelik onların özlük haklarının korunmasına, çalışma saatleri ve ücret sistemlerinin belirlenmesine yönelik bir yönetmelik çalışması yaparak ve bu yönetmelik doğrultusunda standart bir belirsiz veya belirli süreli mali müşavir iş sözleşmesi hazırlanmalı, 3 nüsha halinde düzenlenecek olan bu iş sözleşmesinin bir örneği işverene, bir örneği mali müşavire, diğeri ise meslektaşın bağlı bulunduğu Odaya iletilmek üzere düzenlenmelidir” dedi.

“MOBİNG YAPANA CEZAİ HÜKÜM GETİRİLMELİ” 

İş yaşamında mali müşavirlerin yaşadığı sorunların başında ücreti ödenmeyen fazla mesailer olduğunun altını çizen Aykut, “Ücreti ödenmeyen fazla mesailer kanunlarımıza aykırı bir durum teşkil etmekte olup bu konuyla ilgili talep olması halinde Odamızın hukuk servisi meslektaşımızın kanuni haklarının takipçisidir. Bu bağlamda tüm meslektaşlarımız gibi bağımlı çalışan meslektaşlarımız da Odamızın hukuk danışmanlığı hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirler. Aynı zamanda yaşanan sorunlar arasında mobing uygulaması da var. Mobing suçtur. Bu konuyla ilgili talep olması halinde de Odamızın hukuk servisi meslektaşımızın kanuni haklarının takipçisidir. Ayrıca meslektaşlarımza yine meslektaşımız olan departman amirleri tarafından uygulanan Mobingler ile alakalı 3568 sayılı meslek yasamızın disiplin yönetmeliğine göre şirketlerde meslektaşa mobing yapılmasına ilişkin cezai hüküm getirilmelidir” dedi. 

Son olarak düşük ücret ve düşük bordro konusuna da değinen Aykut çözüm önerilerini şu cümlelerle sıraladı;

“Tabipler Odası’nın yaptığı uygulama esas alınarak mesleğimize uygun hale getirilmeli, sabit bir asgari mali müşavir ücreti yerine yüksek ücret alan mali müşavirlerin iş güvencesini tehlikeye düşürmeyen fakat “sosyal sorumluluk kavramı gereği küçük bir grubun menfaati yerine tüm toplumun menfaatleri gözetilmelidir” ilkesi esas alınarak firmaların büyüklüğüne, iş hacmine göre değişen asgari mali müşavir ücret baremlerinin oluşturulması için taslak çalışma yapılmalı ve bu taslağın hayata geçirilmesi için bürokratik girişimlerin yanı sıra, basın açıklaması gibi eylemler sürekli olarak yapılmalıdır. Yapılan asgari ücret baremi çalışmalarının devamında SGK ile görüşülmeli, mali müşavir iş kodlarına ilave düzenlemeler yapılmalı ve üçer aylık dönemlerde iş kodları ve ücret karşılaştırması yapılarak düşük bordro uygulamasıyla mücadele edilmelidir.

‘MESLEK MENSUPLARININ ARKASINDAYIZ’

Yapılan tüm çalışmaların hukuki zemine dayandırılması hususunda gerekli olan tüm hukuki süreçlerin oluşturulmasında Oda hukuk danışmanı olarak  görev alacağını belirten Avukat Serdar ULUSOY;  Meslek mensuplarının özlük haklarının korunması, bu hakların kullanılmasıyla ilgili meslek yasasında herhangi bir düzenleme olmamasına rağmen gerek iş kanunumuz,gerek borçlar kanunumuz ve diğer kanunlarımıza göre; sözleşme serbestisi, fazla mesai, mobing gibi tüm hukuki konularda mali müşavirlerin,  sistemli hukuksal korumalarının bulunduğuna ve bu korumalarla meslek mensuplarının iş yaşamında kendilerini savunabilecek haklara sahip olduğuna dikkat çekti.

Mali müşavirlerin iş yaşamında karşılaştıkları problemlere ilişkin çeşitli Yargıtay kararlarını örnek olarak göstererek   bilgilendirme yapan Avukat Serdar Ulusoy Mali müşavirlerin çalışma standartlarının yükseltilmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz ifadelerini kullandı.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34