USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

‘Bursa; kalitede öncü şehir!’

KAL-DER Bursa Şubesi, 19 yıllık birikimiyle yalnız özel sektörde değil; kamuda, yerel idarelerde, sivil toplum kuruluşlarında da çalışmalarını yürütüyor.

‘Bursa; kalitede öncü şehir!’
20-10-2017 13:34
Google News

rekabet.net’in sorularını yanıtlayan KALDER Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Elbay, yaşamın her alanında koşulsuz bir kalite arayışı içerisinde olmanın önemine vurgu yaparak, rekabette öne geçmek için iyi bir modele ihtiyaç olduğunu söyledi.

Başkan Elbay, gerek iş kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar, gerekse bireysel gelişmelere yönelik faaliyetlerde bulunduklarını belirterek kalite ve mükemmellik anlayışını yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti.

Her yıl BUSİAD ile birlikte Mükemmellik Ödülü verdiklerini hatırlatan Erdal Elbay, “Rekabette öne geçmek, daha fazla müşteri memnuniyeti ve kazanç için iyi bir modele ihtiyaç var, bu noktada EFQM Modeli’ni tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

“EVRENSEL KALİTE YÖNETİMİNİ ÜLKEMİZE TAŞIMAK İSTİYORUZ”

KAL-DER nasıl kuruldu? Böyle bir derneğe neden ihtiyaç duyuldu? Kaç şubesi var? Bursa Şubesi ne zaman oluştu?

KAL-DER, Türkiye Kalite Derneği 1990 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Bursa, Ankara, İzmir, Eskişehir’de şubeleri ve Kayseri, Trakya, Doğu Marmara, Batı Akdeniz temsilcilikleri bulunuyor. Toplam Kalite Yönetimi’nin evrensel boyutunu ülkemize taşımak isteyen iş adamı ve akademisyenlerin girişimiyle KAL-DER doğmuş ve kurumlara yeni bir yönetim modeli kazandırmayı hedeflemiştir.

KAL-DER, kaliteyi nasıl tanımlıyor?

Bizim için kalite; iş kalitesinde dünyayla rekabet edilebilir seviyelere ulaşmak, bunun yanında eğitim, sağlık, çevre, sanat gibi yaşamın her alanında kalite ve mükemmellik kavramlarını yaygınlaştırmak.

Dernek hangi eğitimleri düzenliyor? Bu eğitimlerde neler amaçlanıyor?

İş kalitesinin artmasına yönelik eğitimlerimiz ve bireysel gelişime yönelik eğitimlerimiz var. Yıl içerisinde iki ayrı dönem olarak planlanan genel katılıma açık eğitimlerimiz, kurum içi eğitimlerimiz, çalıştaylarımız, Sürdürülebilir Gelişim ve Kalite Yönetim Sistemleri Programımız mevcut. Amacımız; kaliteli bir iş ve yaşam biçimi oluşturmak.

“EFQM MODELİNİ ÖNERİYORUZ”

Her yıl verilen Bursa Mükemmellik Ödülü’nün amacından bahseder misiniz?

Mükemmellik kültürü ve Toplam Kalite Yönetimi yaklaşımını kentimizde yaygınlaştırmak, iş mükemmelliğine ulaşma çabasında olan kurum ve kuruluşları ödüllendirmek ve onurlandırmak amacıyla Bursa Mükemmellik Ödülü’nü BUSİAD iş birliğinde düzenliyoruz. Rekabette öne geçmek, daha fazla müşteri memnuniyeti ve kazanç için iyi bir modele ihtiyaç var, bu noktada EFQM Modeli’ni tavsiye ediyoruz. Yeni dönem ödül takvimimiz Eylül ayında başladı, kurumlarımız hazırlıklarını yapıyor, Nisan’da sonuçlar açıklanacak.

KAL-DER olarak özel uzmanlık geliştirdiğiniz alanlar hangileri?

Öncelikle Bursa’nın iki büyük marka etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Kalite ve Başarı Sempozyumu ve Bursa Mükemmellik Ödülü kentimizle özdeşleşen ve ulusalda adından çokça söz ettiren iki büyük organizasyon. Eğitim, Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Sağlık alanında çalışmalarını sürdüren uzmanlık gruplarımız yıl içerisinde Bursa’da gönüllü faaliyetler gerçekleştiriyor. Kuruluş içi ve genel katılıma açık olarak düzenlenen eğitimler ve çalıştaylarımız yıl boyu gerçekleşiyor. Uluslararası Karikatür Yarışması’nı 4 yıldır ve Saklamıyorum Paylaşıyorum Kitap ve Oyuncak Kampanyası’nı 5 yıldır düzenliyoruz.

“KURUMLARA FAYDA YARATMAYI AMAÇLIYORUZ”

KAL-DER Bursa Şubesi’nin kentimizdeki firmalara yönelik çalışmaları nelerdir?

Az önce bahsettiğimiz etkinlikler ya da eğitimlerle kurumlara fayda yaratmayı, rekabet ortamında çalışmalarına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. KAL-DER kendini yenileyebilen bir kurum. Çalıştay ve anket gibi yöntemlerle iş dünyasının gündemini yakalamaya çalışıyoruz.

KAL-DER Bursa’da nasıl bir algı oluşturuyor?

KAL-DER Bursa Şubesi 19 yıllık birikimiyle yalnız özel sektörde değil; kamuda, yerel idarelerde, sivil toplum kuruluşlarında mükemmellik modelinin bir yönetim biçimi olarak yerleşmesi için yoğun gayret gösterdi. İş birlikleri yaparak kentin dinamikleriyle bir arada oldu. Çalışmalarını kamuoyuyla paylaşırken basınla paylaşımlarını düzenli yaptı. Bursalı kurumların ulusalda ve uluslararası alanda kalite ve mükemmellik kavramları ile anılmasında büyük katkısı oldu.

“EFQM MODELİ SÜREKLİ GELİŞİM SAĞLIYOR”

EFQM modeli nedir? Firmalara katkısı nedir?

EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) 1988 yılında, Bosch, Electrolux, Fiat, Nestlé, Olivetti, Philips, Renault, Volkswagen gibi Avrupa’nın önde gelen 14 firmasının imzaladıkları bir Niyet Mektubu ile hayata geçirilmiş bir vakıftır.

Kurumlarımıza EFQM’in hayata geçirdiği Mükemmellik Modeli’ni uygulamalarını tavsiye ediyoruz. Model, boyutu ve sektörü ne olursa olsun tüm kuruluşlar tarafından kullanılabilen bir değerlendirme aracıdır. Mükemmellik kavram ve kriterlerini dikkate alarak kurumların kendi değerlendirmelerini yapmalarına, güçlü ve iyileştirmeye açık alanlarını tespit etmelerine ve sürekli gelişim yaklaşımıyla gelişim planlarını hazırlamalarına yardımcı olur.

Kaliteyi sağlama çalışmalarında başka benzer modeller kullanıyor musunuz?

EFQM Mükemmellik Modeli yıllar süren deneyimlerin sonucu düzenli olarak güncelleniyor, böylece model günü yakalıyor. Bununla birlikte iş kalitesinde toplam kaliteyi geliştirmeye yönelik teknik ve araçlar eğitim çalışmalarımızın temel konuları arasında.

“BURSA KALİTEYİ UZUN SÜRE ÖNCE KEŞFETTİ”

Kentimizdeki firmaları kalite kavramı açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bursa iş dünyası kalitenin gerekliliğini çok uzun zaman önce keşfetti. Otomotiv sektörünün girişimiyle kalite standartları Bursa’daki sanayi kuruluşlarında oldukça yerleşti ve eğitimden, sağlığa, turizme kadar pek çok alana yayıldı. Ürün ve hizmet kalitesinin artması, verimliliğin artması, çalışanların, müşteri memnuniyetinin artması kentimize olumlu yansıyor.

Kalite kavramı kurum ve kuruluşlara ne katıyor?

Günümüzün artan rekabet şartları, teknolojinin getirdiği yeni pazarlar, koşulsuz müşteri memnuniyeti arayışı, kaynakların etkin kullanımı zorunluluğu, toplumun ve çalışanların artan beklentileri kuruluşları yeni yol haritalarına sahip olmayı gerektiriyor. Tüm bu koşullarda var olmak için kalite kavramı ana unsur.

KAL-DER Bursa Şubesi’nin önümüzdeki dönemde ne tür çalışmaları olacak?

13-14 Nisan 2018 tarihlerinde 16. Kalite ve Başarı Sempozyumu’nu BUSİAD iş birliğinde gerçekleştireceğiz. 2017 Bursa Mükemmellik Ödülü çalışmaları devam ediyor. İki yılda bir BTSO iş birliğinde düzenlediğimiz Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı’nın 7’incisini 2018’de düzenleyeceğiz. Eğitimlerimiz iki dönem halinde devam ediyor. Uzmanlık gruplarımız yeni dönem için faaliyet planlarına başladı. Karikatür Yarışmamız 5’inci yılına hazırlanıyor. Üye ve paydaşlarımızın yoğun bir şekilde ziyaret ederek öneri ve görüşleriyle çalışmalarımızı şekillendirmeye devam edeceğiz.

Kalite denilince kurumlarda kalite algılanıyor. Bireylerde kalite nasıl olur?

Kalite kavramı artık kurumları aşmış durumda. Yaşamın her alanında koşulsuz bir kalite arayışı var. Bu arayışta mükemmele yaklaşmak ya da ulaşmak için bireyler ve toplum olarak sorumluluklarımızı tam anlamıyla yerine getirmeliyiz. Ülkemizin gelişimi, bireysel olarak bizlerin de gelişimini ve daha iyi yaşam koşullarına sahip olmamızı sağlayacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34