USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Ana konuları konuşmaya başladık'

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün ara bölgede gerçekleştirilen görüşmelerde artık ana konuları konuşmaya başladıklarını kaydetti.

 'Ana konuları konuşmaya başladık'
10-07-2015 23:20
Google News

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün ara bölgede gerçekleştirilen liderler görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Akıncı, bugünkü görüşmenin her zamankinden daha uzun sürdüğünü, çünkü artık ana konuları konuşmaya başladıklarını söyledi. Bugün güven artırıcı önlemlerle ile ilgili yeni bir karar üretmediklerini belirten Akıncı, “Daha önce alınmış kararlar var. O konudaki çalışmalar zaten teknik komitelerde sürdürülüyor. Sonuçlar alındıkça da onlar yaşama geçecek” dedi.

Kapsamlı çözümle ilgili yoğun müzakereler yaptıklarını ve sürecin ilerlediğini dile getiren Akıncı, geçen hafta Brüksel’de yararlı görüşmeler yaptığını, AB kurumlarının başkanlarıyla temasları ve görüşmeleri olduğunu, Kıbrıs Türk toplumunun gelecekte Avrupa Birliği’nin bir parçası olacağından hareketle şimdiden sürece hazırlanmasının önemli olduğunu anlattı. Akıncı, AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in adayı ziyaretinde 3’lü görüşme olabileceğini de kaydetti.

“SÜREÇ BM SÜRECİDİR”
Avrupa Birliği’nin artan ilgisi olduğunu söylemenin yanlış olmadığını dile getiren Akıncı, “Biz bu ilginin olmasından ve artmasından memnunuz ama şu da çok net olarak bilinen bir gerçektir ki, bizim sürdürmekte olduğumuz süreç bir Birleşmiş Milletler sürecidir ve böyle devam edecektir. AB elbette bu sürece katkı yapacak olan en önemli aktörlerden biridir. Dolayısıyla şöyle bir yanılgının olmamasını teminen bunları söylüyorum. AB, BM’nin yerine geçiyor yada BM’nin rolü aşağıya çekilip AB’nin rolü yükseltiliyor gibi bir durum söz konusu değildir. BM gözetiminde sürdürülen müzakereler bir sonuca doğru yol alacak, temennimiz odur” ifadelerini kullandı. İki toplumun nihai karar sahibi olacağını herkesin bildiğini söyleyen Akıncı, kendilerinin süreci o noktaya götürmeye ve mümkün olan en kısa sürede yapabilmek için tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Bulunacak çözümün bir maliyeti olacağını, maliyet konusunun öne çıkmaya başladığını da dile getiren Akıncı, “Şu anki bölünmüşlüğün devamı, bulunacak çözümün maliyetinden daha fazladır. Yine de çözüm maliyetli bir çözümdür. Mutlaka uluslararası aktörlerin de yardımına ihtiyacımız olacaktır. Olayın ekonomik boyutunun artık yavaş yavaş gündeme gelecek olması da iyidir, ihmal edilmemesi gereken önemli boyutlardan bir tanesidir” diye ekledi.

“SÜREÇ, OLMASI GEREKEN ŞEKİLDE, ETKİLEYİCİ BİR HIZLA İLERLİYOR"
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin 5.5 saat süren görüşmesinin ardından liderler adına yaptığı açıklamada, “Süreç, olması gereken şekilde, etkileyici bir hızla ilerliyor” dedi. Espen Barth Eide, liderlerle son görüşmelerinden bu yana çok yoğun müzakerelerde bulunduklarını kaydetti. Eide, müzakerecilerle aynı zamanda “Mülkiyet”, “Ekonomi” ve “AB konuları” teknik komitelerinin de artan bir sıklıkta görüşme yaptıklarını ve bazı anahtar konularda ilerleme sağladıklarını belirtti. Espen Barth Eide, liderlerin, iki bölgelilik ve iki toplumluluk prensiplerini göz ardı etmeden, kapsamlı çözümün, AB prensip ve değerlerinin üzerinde kurulmasının önemine işaret ettiklerini söyledi. AB konularıyla ilgili teknik komitenin bu hafta ilk toplantısını yaptığını kaydeden Eide, liderlerin, AB’nin kapsamlı çözüm bulunması ve AB hukukunun tüm adada uygulanmasına yardımcı olma konusundaki kararlılığını memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Eide, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın yaklaşan adaya ziyaretinin, BM yönetimindeki sürece koymak istediği katkının altını çizmek açısında da iyi bir fırsat olacağını söyledi. Çözümün ekonomik boyutunun önemine bağlı olarak liderlerin bazı hayati konulara odaklandığını kaydeden Eide, günümüzün global ekonomik koşullarında, fonksiyonel bir federal Kıbrıs’ın, olası çözüme bağlı ortaya çıkacak ekonomik fırsatları kararlılıkla değerlendirmesinin ve finansal açıdan kendi ayakları üzerinde durabilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Eide, bunun da uluslararası finans kuruluşlarıyla yakın işbirliğiyle yapılabileceğini belirtti. Akıncı ve Anastasiadis’in çözüm kararlılığını yeniden teyit ettiğini söyleyen Eide, liderlerin 27 Temmuz’da yeniden bir araya geleceklerini kaydetti.

Eide, liderlerin ortak açıklamasını okumasının ardından sürece ilişkin görüşlerini aktardı. Sürecin yoğunlaşarak sürmesine vurgu yaparak, memnuniyetini dile getiren Eide, yakalanan dinamik ve pozitif atmosferin olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini söyledi. Liderlerin, devam eden yapıcı duruşlarının yanı sıra, özlü konularda da ilerleme sağlamaya konsantre olduklarını kaydeden Eide, tarafların, geçmiş, tarihi pozisyonlarından uzaklaşmasının övgüye değer olduğunu belirtti.

Eide, liderlerin ticaret odalarında yaptıkları konuşmalara da değinerek, o konuşmalarda dile getirilenlerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Liderlerin böylesi toplantılara katılarak, halkın karşısına birlikte çıkmalarının ve ilgili tüm taraflara olası çözümün getirilerini anlatmasının önemine vurgu yapan Eide, bu tip etkinliklerin müzakerelere desteği sağlamaya imkan tanıdığını belirtti. Gelecek haftanın ardından BM Güvenlik Konseyi’ni devam eden müzakere süreci hakkında bilgilendireceğini kaydeden Eide, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’ta çözüme desteğinin tam olduğunu yineledi.
Eide, sözlerini, “süreç, olması gereken şekilde, etkileyici bir hızla ilerliyor” sözleriyle tamamladı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34